ßßß Cookit - przepis na Smażone boczniaki

Smażone boczniaki

nazwa

Wykonanie

Do boczniaków musiałam się przekonywać przez jakiś czas, jednak później nasza relacja weszła na wyższy level i teraz jesteśmy w stałych ciepłych stosunkach.
W takiej postaci idealnie nadają się na świąteczny stół, a sos którym są pokryte po prostu rządzi.
Skład (porcja dla 2-4 osób):
250g boczniaków,
1 cebula czerwona,
3 łyżki dobrej jakości ketchupu,
3 – 4 łyżki sosu sojowego,
odrobina oleju,
pieprz mielony,
liść laurowy.
Boczniaki oczyścić lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym (nie powinno się ich myć pod bieżącą wodą, bardzo szybko ją wchłoną i staną się gąbczaste). Włożyć je do miski i zalać mieszanką sosu sojowego i ketchupu, dodać liść laurowy, dokładnie pokryć wszystkie boczniaki w sosie i odstawić aż lekko go wchłoną.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i podsmażać aż zmięknie. Następnie dodać boczniaki, całość podsmażyć. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Bezglutenowe Boże Narodzenie Dietetyczne do 30 minut Dodatki Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady Źródło białka do obiadu
Tagi
boczniaki sos sojowy
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Kotlety z soczewicy i batatów (bezglutenowe)
Następny wpis
"Zamień chemię na jedzenie" - Grochem o Książkę
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym
Sos pieczarkowo-szpinakowy jest zdrowszą al [...] Czytaj dalej +
Stir fry
Stir frying, czyli krótkie smażenie na woku to opc [...] Czytaj dalej +
Glazurowane marchewki
Ulubiony dodatek do obiadu. Słodycz marchewki i mi [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z dynią i tofu
Świetny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i przep [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/smazone-boczniaki