Wykonanie
Do boczniaków musiałam się przekonywać przez jakiś czas, jednak później nasza relacja weszła na wyższy level i teraz jesteśmy w stałych ciepłych stosunkach.W takiej postaci idealnie nadają się na świąteczny stół, a sos którym są pokryte po prostu rządzi.Skład (porcja dla 2-4 osób):250g boczniaków,1
cebula czerwona,3 łyżki dobrej jakości
ketchupu,3 – 4 łyżki
sosu sojowego,odrobina
oleju,
pieprz mielony,
liść laurowy.Boczniaki oczyścić lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym (nie powinno się ich myć pod bieżącą
wodą, bardzo szybko ją wchłoną i staną się gąbczaste). Włożyć je do miski i zalać mieszanką
sosu sojowego i
ketchupu, dodać
liść laurowy, dokładnie pokryć wszystkie boczniaki w sosie i odstawić aż lekko go wchłoną.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany na patelni
olej i podsmażać aż zmięknie. Następnie dodać boczniaki, całość podsmażyć. Na koniec doprawić świeżo mielonym
pieprzem.



Bezglutenowe Boże Narodzenie Dietetyczne do 30 minut Dodatki Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady Źródło
białka do obiaduTagiboczniaki
sos sojowyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKotlety z
soczewicy i
batatów (bezglutenowe)Następny wpis"Zamień chemię na jedzenie" -
Grochem o Książkę
Makaron w
sosie pieczarkowo-
szpinakowymSos pieczarkowo-
szpinakowy jest zdrowszą al [...] Czytaj dalej +Stir fryStir frying, czyli krótkie smażenie na woku to opc [...] Czytaj dalej +Glazurowane
marchewkiUlubiony dodatek do obiadu.
Słodycz marchewki i mi [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z
dynią i
tofuŚwietny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i
przep [...] Czytaj dalej +