Wykonanie
Uwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść na okrągło po prostu z jakąś
sałatką. Te tutaj są wyjątkowe, bo nie zawierają
jajek ani
mąki, więc mamy tutaj wegańskie i bezglutenowe rarytasy. Warto spróbować.Skład (6 kotletów)2 średnie
bataty,1 puszka
soczewicy,5cm
pora,2 łyżeczki tahini,1/2 szklanki
wody,1 łyżeczka
chili w proszku,
sól i
pieprz,
olej do posmarowania,
sezam wymieszany z
chilli to posypania.
Bataty umyć, pokroić na plastry i lekko posmarowane
olejem upiec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez 40minut (lub do czasu, aż będą miekkie). Wyjąć, lekko przestudzić. Nie wyłączać piekarnika, za chwilkę się przyda.
Soczewice odsączyć na sitku, przepłukać, wsypać do miski.
Pora pokroić na plasterki, dodać do
soczewicy wraz z przestudzonymi
ziemniakami,
wodą oraz
przyprawami –
solą,
pieprzem i
chili.Całość zmiksować na gładką masę (jeśli będzie zbyt gęsta to dodać więcej
wody). Spróbować, ewentualnie doprawić.Formować płaskie burgery (najlepiej wcześniej zmoczyć dłonie), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdego kotleta posmarować
olejem i posypać
sezamem wymieszanym ze sproszkowaną
chili.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec do zarumienienia zazwyczaj około 10minut (Z racji tego, że nie są one surowe już na początku nie musimy się martwić o czas pieczenia).



Wartość odżywcza porcji – jeden kotlet (120g)Energia 208kcal
Białko 11gTłuszcz 5gWęglowodany 31gBłonnik pokarmowy 3gIndeks glikemiczny Niski 44Ładunek glikemiczny Średni 14Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-12-10Czas przygotowania10MCzas gotowania15MCałkowity czas25MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenBezglutenowe Burgery i kotlety Dietetyczne Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiadyTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNajlepsza pizza bezglutenowaNastępny wpisSmażone boczniakiOrientalna zupa krem z
soczewicyZupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +Kopytka z
batatów z
serkiem philadelphiaUwielbiam
bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +Panierowana
feta i frytki z
batatówDomowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdro [...] Czytaj dalej +Ciasto z
owocami na
maślance (bezglutenowe)Uwielbiam wilgotne ciasta z
owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +