ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe kotlety z soczewicy i batatów

Bezglutenowe kotlety z soczewicy i batatów

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść na okrągło po prostu z jakąś sałatką. Te tutaj są wyjątkowe, bo nie zawierają jajek ani mąki, więc mamy tutaj wegańskie i bezglutenowe rarytasy. Warto spróbować.
Skład (6 kotletów)
2 średnie bataty,
1 puszka soczewicy,
5cm pora,
2 łyżeczki tahini,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka chili w proszku,
sól i pieprz,
olej do posmarowania,
sezam wymieszany z chilli to posypania.
Bataty umyć, pokroić na plastry i lekko posmarowane olejem upiec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez 40minut (lub do czasu, aż będą miekkie). Wyjąć, lekko przestudzić. Nie wyłączać piekarnika, za chwilkę się przyda.
Soczewice odsączyć na sitku, przepłukać, wsypać do miski. Pora pokroić na plasterki, dodać do soczewicy wraz z przestudzonymi ziemniakami, wodą oraz przyprawamisolą, pieprzem i chili.
Całość zmiksować na gładką masę (jeśli będzie zbyt gęsta to dodać więcej wody). Spróbować, ewentualnie doprawić.
Formować płaskie burgery (najlepiej wcześniej zmoczyć dłonie), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdego kotleta posmarować olejem i posypać sezamem wymieszanym ze sproszkowaną chili.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec do zarumienienia zazwyczaj około 10minut (Z racji tego, że nie są one surowe już na początku nie musimy się martwić o czas pieczenia).
Wartość odżywcza porcji – jeden kotlet (120g)
Energia 208kcal
Białko 11g
Tłuszcz 5g
Węglowodany 31g
Błonnik pokarmowy 3g
Indeks glikemiczny Niski 44
Ładunek glikemiczny Średni 14
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-12-10
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
15M
Całkowity czas
25M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Bezglutenowe Burgery i kotlety Dietetyczne Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Najlepsza pizza bezglutenowa
Następny wpis
Smażone boczniaki
Orientalna zupa krem z soczewicy
Zupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +
Kopytka z batatów z serkiem philadelphia
Uwielbiam bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +
Panierowana feta i frytki z batatów
Domowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdro [...] Czytaj dalej +
Ciasto z owocami na maślance (bezglutenowe)
Uwielbiam wilgotne ciasta z owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/kotlety-z-soczewicy-i-batatow