Wykonanie
Makaron ma bardzo duże zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju zapiekanek.Świetnie łączy się z warzywami ,
mięsem,
serami i sosami , a zapieczony w piekarniku stanowi świetne danie obiadowe. Można je przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko zapiec.
W mojej zapiekance rolę główną odgrywa dzisiaj
kalafior ,ale można go zastąpić
brokułem lub innym ulubionym warzywem.Składniki:/4 porcje//
700 g
kalafiora320 g
makaronu grube rurki4 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku100 g
żółtego sera30 g
rodzynek30 g
orzeszków piniowych50 g startego
parmezanu2-3 łyżki
bułki tartejszczypta
szafranumasło do formy/ok.2 łyżek/
sól,
pieprz do smakuzielony
koperekWykonanie:
Kalafior dokładnie umyć i podzielić na drobne różyczki ,
rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.. Nastawić
wodę na
makaron .Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekany
czosnek ,
rodzynki, papryczkę chili/uwaga na pesteczki/i orzeszki .Wszystko lekko podsmażyć ,wrzucić
kalafior ,podlać odrobiną
wody,doprawić do smaku
solą i
pieprzem i dusić całość ok.10 min .Należy odparować całkowicie płyn.Ugotować makaron/trochę krócej niż w instrukcji/w wodzie z dodatkiem
szafranu lub
kurkumy Zetrzeć na grubej tarce
ser żółty .Ugotowany
makaron połączyć z
kalafiorem,dodać
sery i dokładnie wymieszać.Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia nasmarowanego
masłem i obsypanego częścią
bułki tartej.Na wierzchu rozłożyć wiórki
masła i posypać pozostałą
bułką tartą.Naczynie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 st .ok.20 min..Wierzch zapiekanki powinien się ładnie przyrumienić.
Buon appetito