ßßß Cookit - przepis na Makaron zapiekany z kalafiorem -Pasta gratinata con cavolfiore

Makaron zapiekany z kalafiorem -Pasta gratinata con cavolfiore

nazwa

Wykonanie

Makaron ma bardzo duże zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju zapiekanek.
Świetnie łączy się z warzywami ,mięsem, serami i sosami , a zapieczony w piekarniku stanowi świetne danie obiadowe. Można je przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko zapiec.
W mojej zapiekance rolę główną odgrywa dzisiaj kalafior ,ale można go zastąpić brokułem lub innym ulubionym warzywem.
Składniki:/4 porcje/
/
700 g kalafiora
320 g makaronu grube rurki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
100 g żółtego sera
30 g rodzynek
30 g orzeszków piniowych
50 g startego parmezanu
2-3 łyżki bułki tartej
szczypta szafranu
masło do formy/ok.2 łyżek/
sól, pieprz do smaku
zielony koperek
Wykonanie:
Kalafior dokładnie umyć i podzielić na drobne różyczki ,rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.. Nastawić wodę na makaron .
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek ,rodzynki, papryczkę chili/uwaga na pesteczki/i orzeszki .
Wszystko lekko podsmażyć ,wrzucić kalafior ,podlać odrobiną wody,doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić całość ok.10 min .
Należy odparować całkowicie płyn.
Ugotować makaron/trochę krócej niż w instrukcji/w wodzie z dodatkiem szafranu lub kurkumy Zetrzeć na grubej tarce ser żółty .
Ugotowany makaron połączyć z kalafiorem,dodać sery i dokładnie wymieszać.
Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i obsypanego częścią bułki tartej.
Na wierzchu rozłożyć wiórki masła i posypać pozostałą bułką tartą.
Naczynie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 st .ok.20 min..
Wierzch zapiekanki powinien się ładnie przyrumienić.
Buon appetito
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/makaron-zapiekany-z-kalafiorem-pasta.html