Wykonanie
Przepis znalazłam w jednej z tych książek z szybkimi przepisami. Zaintrygowało mnie połączenie
makaronu z
bułką tartą ... tak więc, długo nie czekałam ....
taraaa. Chyba domyślacie się mojej opinii :)Składniki:300 g
makaronu3 ząbki
czosnku100 g
masła1 szklanka
bułki tartej3 łyżki świeżej
szałwi1- 2 łyżki
oliwysól,
pieprzWykonanie:Zagotować
wodę na
makaron i w międzyczasie można przygotować resztę przepisu tj. podgrzać
masło z łyżką
oliwy w szerokiej patelni , wycisnąć
czosnek na patelnię, dodać grubo posiekaną
szałwię - gotować ok. 2 minut i następnie dodać szklankę
bułki tartej i podsmażać ok. 3-5 minut aż będzie ona chrupka i złocista.Nie zapomnijcie wrzcucić
makaronu do gotującej się
wody i przygotujcie go al dente. Odcedzony
makaron należy dodać do zawartości patelni i wymieszać, aż
bułka oblepi nasze spaghetti. Doprawić
solą i
pieprzem, można również dodać więcej
oliwy.
Makaron smakuje bezbłędnie z
jajkiem w koszulce .... z gotowanymi
brokułami ..... lub posypany
parmezanem. Ja osobiście polecam wersję z
jajkiem.