Wykonanie
Pewnego dnia, niezbyt dawno dawno temu miałam zrobić zapiekankę
szpinakową, ale okazało się, że mam trochę za mało
szpinaku w zamrażalniku. Postanowiłam uzupełnić danie o dodatkowy składnik -
pomidory. Tak narodziła się improwizowana zapiekanka makaronowa w kolorach flagi Italii.

Składniki (4 porcje):pół opakowania
szpinaku mrożonegopuszka
pomidorówok. 300 g
makaronu5 ząbków
czosnkuopakowanie
serka Ricotta (lub "
serek typu włoskiego")około 100 g startego
żółtego seraoliwa z oliwekłyżeczka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:Nadzienie
pomidorowe: Na patelni rozgrzać łyżeczkę
oliwy a następnie dodać
pomidory z puszki. Jeśli są w całości można nieco rozdrobnić je widelcem. Podlać
wodą (ok 1/4 szklanki), wcisnąć 2 ząbki
czosnku, doprawić
solą, ewentualnie
pieprzem i
bazylią. Odparowywać nieco na niewielkim ogniu często mieszając, aż do zgęstnienia sosu.Nadzienie
szpinakowe: Na drugiej patelni rozgrzać
masło wraz z łyżeczką
oliwy. Dodać
szpinak i podgrzewać aż do rozmrożenia, następnie wcisnąć 3 ząbki
czosnku, doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Makaron: ugotować al dente w osolonym wrzątku. Polecam
makaron z semoliny z pszenicy durum na przykład penne (ukośnie ścięte rurki - jak na zdjęciach) lub farfalle (kokardki).Dno naczynia żaroodpornego skropić
oliwą, następnie w kolejności układać:połowę
makaronu, nadzienie
pomidorowe, połowę startego
żółtego sera, połowę kruszonego w dłoniach
serka włoskiego, skropić
oliwą, a następnie nałożyć pozostały
makaron, nadzienie
szpinakowe, tarty
ser,
serek włoski, na koniec nieco
oliwy.Zapiekać w temperaturze ok 190°C przez 30-40 minut.
Buon appetito!

