ßßß
Składniki (4 porcje):pół opakowania szpinaku mrożonegopuszka pomidorówok. 300 g makaronu5 ząbków czosnkuopakowanie serka Ricotta (lub "serek typu włoskiego")około 100 g startego żółtego seraoliwa z oliwekłyżeczka masłasól, pieprzPrzygotowanie:Nadzienie pomidorowe: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy a następnie dodać pomidory z puszki. Jeśli są w całości można nieco rozdrobnić je widelcem. Podlać wodą (ok 1/4 szklanki), wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić solą, ewentualnie pieprzem i bazylią. Odparowywać nieco na niewielkim ogniu często mieszając, aż do zgęstnienia sosu.Nadzienie szpinakowe: Na drugiej patelni rozgrzać masło wraz z łyżeczką oliwy. Dodać szpinak i podgrzewać aż do rozmrożenia, następnie wcisnąć 3 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.Makaron: ugotować al dente w osolonym wrzątku. Polecam makaron z semoliny z pszenicy durum na przykład penne (ukośnie ścięte rurki - jak na zdjęciach) lub farfalle (kokardki).Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą, następnie w kolejności układać:połowę makaronu, nadzienie pomidorowe, połowę startego żółtego sera, połowę kruszonego w dłoniach serka włoskiego, skropić oliwą, a następnie nałożyć pozostały makaron, nadzienie szpinakowe, tarty ser, serek włoski, na koniec nieco oliwy.Zapiekać w temperaturze ok 190°C przez 30-40 minut.Buon appetito!
