ßßß Cookit - przepis na Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Próbowaliście szpinakowych muszli? Danie jest rewelacyjne. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z tyłu opakowania makaronu Conchiglioni Nr 55 (muszle). Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu Conchiglioni (muszle)
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 5 dużych pomidorów (dałam 2 puszki pomidorów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- tarty ser
- sól, pieprz, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makron ugotować al dente (musi być twardy), następnie każdą sztukę wyłożyć na płaskiej powierzchni by się nie skleił.
3 ząbki czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na wolnym ogniu podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Serek rozdrobnić widelcem i połączyć ze szpinakiem. Doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, chwilkę podsmażyć. Następnie wszystko wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
Każdą muszlę napełnić łyżeczką farszem i układać na sosie. Całość posypać żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180*C. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/03/makaron-muszle-ze-szpinakiem-i-feta.html