ßßß Cookit - przepis na Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

nazwa

Wykonanie

Paluszki rybne to dobry pomysł na szybki obiad. I - nie, nie mówię tutaj o kupnym produkcie. O wiele zdrowiej jest przygotować je samemu. Jest to bardzo proste, i, co najważniejsze, mamy kontrolę nad jakością produktu, który spożywamy. Wiele lat temu mrożone filety rybne w kostce nie były wcale złym rozwiązaniem - smaczna, biała ryba (mintaj lub morszczuk), z mięsem o ładnej strukturze. Kiedy jednak kilka lat temu chciałam odświeżyć "wspomnienia z dzieciństwa", byłam mocno zawiedziona - ryba marnej jakości, o szarawym mięsie, wyglądającym jak mielone, na siłę uformowane w kostkę. W przypadku ryby w gotowej panierce było gorzej - ryba nie lepsza, a panierka twarda i niesmaczna. Stwierdziłam zatem, że od tego czasu będę paluszki rybne robiła sama - i takie właśnie paluszki chciałam Wam dziś pokazać. Osobiście wolę używać świeżych filetów, bo mrożone mają zbyt grubą warstwę glazury - po rozmrożeniu z dorsza zostaje szprotka ;) , ale jeśli macie namiary na dobrą mrożoną rybę, oczywiście można jej użyć. Paluszki rybne nie są wymysłem naszych uprzemysłowionych czasów -przepis na smażone w panierce paluszki z łososia można znaleźć w słynnej książce kucharskiej "White House Cook Book" z 1887 roku.
filety dowolnej ryby o zwartym mięsie (np. dorsz, sandacz, łosoś - czy inna lubiana przez Was ryba)
mąka pszenna
jajko + sól + świeżo mielony czarny pieprz
bułka tarta lub panierka panko
olej do smażenia
Przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Jest to dość proste, wystarczy podważyć z jednej strony i ściągnąć.
Następnie kroimy filet w paski - tak, by powstały zgrabne prostopadłościany, czyli paluszki.
Kawałki ryby obtaczamy ostrożnie w mące, maczamy w jajku rozmąconym z solą i pieprzem, po czym panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.
Kategoria:
Ryby
Autor(ka): rain1drop Czas publikacji: wtorek, 17 stycznia 2017 11:51
Opcje
Poleć znajomemu wpis „Domowe paluszki rybne”
Polecane wpisy
Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili
Na podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej ryby, lecz z łososia będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z mniejsz
Łatwa i pyszna ryba (łosoś) z masłem cytrynowo kaparowym
Ryba z masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Można przygotować je z łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki te świetnie spra
Łosoś w sosie pomarańczowym z rozmarynem
Ten przepis absolutnie mnie urzekł - łosoś z dodatkiem intensywnie pomarańczowego, słodko-winnego sosu jest obłędny. Jest to danie bardzo proste do przygotowani
Placuszki rybne
To danie zarówno dla tych, którzy lubią ryby, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Placuszki to sprytny pomysł na przemycenie ryb do jadłospisu dzieci, kt
testowy wpis 234 windows
testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testow
Trackback
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Domowe-paluszki-rybne.html