Wykonanie
Paluszki
rybne to dobry pomysł na szybki obiad. I - nie, nie mówię tutaj o kupnym produkcie. O wiele zdrowiej jest przygotować je samemu. Jest to bardzo proste, i, co najważniejsze, mamy kontrolę nad jakością produktu, który spożywamy. Wiele lat temu mrożone
filety rybne w kostce nie były wcale złym rozwiązaniem - smaczna,
biała ryba (
mintaj lub
morszczuk), z
mięsem o ładnej strukturze. Kiedy jednak kilka lat temu chciałam odświeżyć "wspomnienia z dzieciństwa", byłam mocno zawiedziona -
ryba marnej jakości, o szarawym
mięsie, wyglądającym jak mielone, na siłę uformowane w kostkę. W przypadku
ryby w gotowej panierce było gorzej -
ryba nie lepsza, a panierka twarda i niesmaczna. Stwierdziłam zatem, że od tego czasu
będę paluszki
rybne robiła sama - i takie właśnie paluszki chciałam Wam dziś pokazać. Osobiście wolę używać świeżych filetów, bo mrożone mają zbyt grubą warstwę glazury - po rozmrożeniu z
dorsza zostaje
szprotka ;) , ale jeśli macie namiary na dobrą mrożoną
rybę, oczywiście można jej użyć. Paluszki
rybne nie są wymysłem naszych uprzemysłowionych czasów -przepis na smażone w panierce paluszki z
łososia można znaleźć w słynnej książce kucharskiej "White House Cook Book" z 1887 roku.
filety dowolnej
ryby o zwartym
mięsie (np.
dorsz,
sandacz,
łosoś - czy inna lubiana przez Was
ryba)
mąka pszennajajko +
sól + świeżo mielony
czarny pieprzbułka tarta lub panierka panko
olej do smażeniaPrzygotowujemy
rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Jest to dość proste, wystarczy podważyć z jednej strony i ściągnąć.Następnie kroimy filet w paski - tak, by powstały zgrabne prostopadłościany, czyli paluszki.Kawałki
ryby obtaczamy ostrożnie w
mące, maczamy w
jajku rozmąconym z
solą i
pieprzem, po czym panierujemy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju ze wszystkich storn na złoto.Kategoria:
RybyAutor(ka): rain1drop Czas publikacji: wtorek, 17 stycznia 2017 11:51OpcjePoleć znajomemu wpis „Domowe paluszki rybne”Polecane wpisyKlopsiki z
łososia. Klopsiki
rybne z
czosnkowym majonezem chiliNa podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej
ryby, lecz z
łososia będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z mniejszŁatwa i pyszna
ryba (
łosoś) z
masłem cytrynowo kaparowymRyba z
masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Można przygotować je z
łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki te świetnie
spraŁosoś w sosie
pomarańczowym z
rozmarynemTen przepis absolutnie mnie urzekł -
łosoś z dodatkiem intensywnie
pomarańczowego, słodko-
winnego sosu jest obłędny. Jest to danie bardzo proste do przygotowaniPlacuszki
rybneTo danie zarówno dla tych, którzy lubią
ryby, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Placuszki to sprytny pomysł na przemycenie ryb do jadłospisu dzieci, kttestowy wpis 234 windowstestowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowy wstęp testowTrackback