Wykonanie
Placki z
serka wiejskiego, który po usmażeniu
daje świetny, ciągnąąąacy efekt ;) Szybki i łatwy obiad.
Składniki:500 g.
serka wiejskiego2 czubate łyżki
bułki tartej1 łyżka
mąki pszennej1 i 1/2 ząbka
czosnku przeciśniętego przez praskęszczypta
soli i
pieprzu1/2 łyżeczki suszonych
płatków chiliOlej do smażeniaplus 3-4 łyżki
bułki tartej do panierki1
jajko do panierkiPrzygotowanie :Na sitku odsączam
serek, a uzyskaną
śmietankę mieszam z odrobiną
soli i 1/2 ząbka
czosnku. Podgrzewam ją lekko, by smaki się zmieszały. Do
serka dodaję
bułkę tartą,
mąkę, ząbek
czosnku,
chili, doprawiam
solą i
pieprzem. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut, aż
bułka nasiąknie i ciasto
zrobi się gęste i łatwe do lepienia. Formuję 6 placuszków, każdy panieruję w
jajku i
bułce, smażę na niewielkim ogniu ok. 4 minut z każdej strony. Podaję z
czosnkową śmietanką.Przepis autorski.