ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Szprot

Szprot

nazwa

Ryba z rodziny śledziowatych, dorastająca do długości 11-15 cm. Występuje w Bałtyku. Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym, Czarnym oraz u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Ze względu na powszechne zastosowanie w kuchni szprot nazywany jest sardynką północy, choć walorami smakowymi nie może się z nią równać. Połowy szprota należą do największych na Morzu Bałtyckim.

Zastosowanie

Mięso szprota należy do mięs białych, tłustych i delikatnych. Jego zaletą jest mała ilość ości. Nie wymaga zbytniej obróbki: nie trzeba go czyścić z łusek, filetować czy ściągać z niego skóry. Szprota przeznacza sie do wędzenia, marynowania i na konserwy (w oleju, w sosie pomidorowym). Ryba służy do produkcji polskiego anchois. Nadaje sie do grillowania, pieczenia i smażenia. Ciekawe propozycje na przyrządzenie szprota to: zapiekanki, pasty rybne, nadzienie do jajek. Szprot nie potrzebuje specjalnego doprawienia. Wystarczy dodać soli, pieprzu czy soku z cytryny.

Właściwości

Szprot jest źródłem witamin, soli mineralnych, szczególnie wapnia. To również cenne źródło białka i kwasów tłuszczowych. Zawartość tłuszczu wynosi ok. 12%.