ßßß Cookit - przepis na Mozzarella Sticks. Chrupiące paluszki serowe.

Mozzarella Sticks. Chrupiące paluszki serowe.

nazwa

Wykonanie

Z wierzchu chrupiące, w środku idealnie miękkie, serowe, ciągnące się... Mozzarella Sticks, czyli paluszki sera mozzarella w chrupiącej panierce, są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Podaje się je jako przystawkę bądź przekąskę (np. w pubach). Podobno po raz pierwszy pomysł smażenia panierowanego sera powstał we Francji. Źródła mówią, że pierwszy tego typu przepis można znaleźć w średniowiecznej (!) książce "Le Ménagier de Paris". Ktokolwiek go wymyślił, trafił w dziesiątkę. Nikt nie obiecuję, ze będzie niskokalorycznie, ale zaręczam, że będzie pysznie! Jednak, jak by nie było, jada się je w małych ilościach i nie codziennie :)
Do tego przepisu używamy twardej mozzarelli w kostce (krojonej). Mozzarella okrągła (w zalewie) nie nadaje się, ponieważ jest zbyt delikatna i nie wytrzyma smażenia. Ponieważ paluszki są bardzo sycące, jeśli mają być przystawką, na porcję wystarczą 2-3 sztuki. na 10 sztuk, czyli 5 porcji:
ok. 250 g twardego sera mozzarella
4 jajka + 1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
mąka pszenna
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia, ok. 250 ml
Rozmącone jajka doprawiamy solą i pieprzem.
Ser kroimy w plastry a następnie w "paluszki" o boku ok. 2cm x 2 cm. Każdy kawałek sera panierujemy w następujący sposób:
jajko - mąka- jajko- bułka- jajko - bułka.
Wykonanie solidnej, grubej panierki jest w tym przepisie kluczowe - ma ona stworzyć warstwę chroniącą wewnątrz ser, by nie rozpłynął się podczas smażenia.
W małym rondelku rozgrzewamy olej. Paluszki serowe smażymy partiami, by się nie skleiły, aż będą złoto brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z dowolnym sosem, np. czosnkowym, marinara (klasyczne połączenie) keczupem, chili, musztardowym, etc.
Twarda mozzarella, krojona, sprzedawana na wagę
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Mozzarella-Sticks-Chrupiace-paluszki-serowe.html