Wykonanie
Z wierzchu chrupiące, w środku idealnie miękkie,
serowe, ciągnące się...
Mozzarella Sticks, czyli paluszki
sera mozzarella w chrupiącej panierce, są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Podaje się je jako przystawkę bądź przekąskę (np. w pubach). Podobno po raz pierwszy pomysł smażenia panierowanego
sera powstał we Francji. Źródła mówią, że pierwszy tego typu przepis można znaleźć w średniowiecznej (!) książce "Le Ménagier de Paris". Ktokolwiek go wymyślił, trafił w dziesiątkę. Nikt nie obiecuję, ze będzie niskokalorycznie, ale zaręczam, że będzie pysznie! Jednak, jak by nie było,
jada się je w małych ilościach i nie codziennie :)
Do tego przepisu używamy twardej
mozzarelli w kostce (krojonej).
Mozzarella okrągła (w zalewie) nie nadaje się, ponieważ jest zbyt delikatna i nie wytrzyma smażenia. Ponieważ paluszki są bardzo sycące, jeśli mają być przystawką, na porcję wystarczą 2-3 sztuki. na 10 sztuk, czyli 5 porcji:ok. 250 g
twardego sera mozzarella4
jajka + 1/2 łyżeczki
soli + 1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzumąka pszennabułka tartaolej do głębokiego smażenia, ok. 250 mlRozmącone
jajka doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ser kroimy w plastry a następnie w "paluszki" o
boku ok. 2cm x 2 cm. Każdy kawałek
sera panierujemy w następujący sposób:
jajko -
mąka-
jajko-
bułka-
jajko -
bułka.Wykonanie solidnej, grubej panierki jest w tym przepisie kluczowe - ma ona stworzyć warstwę chroniącą wewnątrz
ser, by nie rozpłynął się podczas smażenia.W małym rondelku rozgrzewamy
olej. Paluszki
serowe smażymy partiami, by się nie skleiły, aż będą złoto brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy z dowolnym sosem, np.
czosnkowym, marinara (klasyczne połączenie)
keczupem,
chili,
musztardowym, etc.
Twarda
mozzarella, krojona, sprzedawana na wagę