ßßß Cookit - przepis na KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej goszczą te kotlety w moim domowym, rodzinnym jadłospisie. Kiedyś zwykle były to kotlety schabowe, bądź z karczku. Niejednokrotnie jednak były nie do zgryzienia. Przede wszystkim zależało od tego jaki kawałek mięsa udało mi się zakupić.
Obecnie słodkie polędwiczki wieprzowe mają w mojej kuchni zdecydowaną przewagę nad schabem czy karczkiem. Kotlety z nich są delikatne, miękkie i szybkie w przyrządzeniu.
Poza tym mimo, że polędwica jest droższa od wspomnianych gatunków mięs to jednak w rezultacie wcale nie wychodzi dużo drożej. Z małego kawałeczka mięsa można zrobić całkiem pokaźnego kotleta.
Składniki :
ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
sól
pieprz czarny mielony
1 ząb czosnku
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie :
Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy na porcje. Mięso delikatnie rozbijamy. Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę oprószamy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.
Oprószamy z obu stron mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym ok. 8 minut.
Podajemy do drugiego dania obiadowego z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem lub z marchewką w beszamelu, bądź też z inną surówką według upodobań.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/KOTLETY-Z-POLEDWICY-WIEPRZOWEJ.html