Wykonanie
Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do
chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić.Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu,Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów500 g
mąki pszennej lub tortowej1 niepełna szklanka wrzącej
wody (około 230 - 240 mililitrów)4-5 łyżek
oleju1
jajko rozbełtane1 płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie
Mąkę zalać wrzącą
wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać
jajko i
olej, ponownie rozmieszać, a następnie przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut.Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując
mąką, aby nie kleiło się do blatu.Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej
wody.Gotować 4-5 minut od wypłynięcia.Zamrażanie pierogówNadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć
mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.