Wykonanie
Świetny dodatek do obiadu, lub danie samodzielne podane z ulubionym sosem albo okraszone boczusiem z
cebulką :)
400 gram
mąki pszennej2
jaja0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju do gotowania1 szklanka (250 ml)
wodyMąkę zmiksować z
jajami,
sola i
wodą na jednolitą masę, ciasto ma
mieć taką konsystencję :
Łyżeczką zamaczaną w gorącej wodzie nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki
oleju. Potrzymajmy przez chwilkę łyżeczkę z porcją ciasta w gotującym wrzątku, wtedy ciasto pięknie nam się odklei. Moje kluchy były spore, gotowała, około 6 minut od wypłynięcia, w zależności od wielkości klusek mają się gotować od 3-7 minut. Kluchy wyławiamy łyżką cedzakową i odsączmy na durszlaku.
Tym razem danie podałam z frykadelkami po węgiersku.