ßßß
Liść laurowy zwany inaczej wawrzynem bądź liściem bobkowym zrywa się z wiecznie zielonego krzewu o wysokości do 20 centymetrów lub drzewa rosnącego nawet do 12 merów wysokości. Dziko rosnący wawrzyn może żyć nawet przez 100 lat i osiągnąć do 18 metrów wysokości.
Liść laurowy swoją karierę niestety nie rozpoczął w kulinarnym świecie. Pierwsze wzmianki na temat liści laurowych pochodzą z czasów starożytnego Rzymu i Grecji. Wtedy to, przyprawa stosowana była jedynie do zdobienia głów zwycięzców sportowych oraz wodzów, którzy wygrali bitwy lub wojny z wrogami. Dlatego liść laurowy uchodził za symbol zwycięstwa oraz sławy. Pierwszymi obszarami, na których uprawiano liść laurowy, są tereny Azji Mniejszej oraz kraje przynależące do Półwyspu Bałkańskiego.
Liść laurowy obecnie uprawiany jest praktycznie w każdym kraju położonym w basenie Morza Śródziemnego. Można go spotkać również na Krymie, w Gruzji, a także w południowej Irlandii. Ponadto można go spotkać w Ameryce Północnej i Południowej, w Australii, a nawet w Belgii.
Świeże liście laurowe mają dość gorzkawy smak, który łagodnieje wraz z ich ususzeniem. Aromat i smak liści laurowych uwolni się gdy je się drobno posieka lub pokruszy. W postaci suszonej liście laurowe dodaje się przede wszystkim do wszelkiego rodzaju marynat z mięs, warzyw, ryb lub grzybów. Liście wawrzynu podkreślają walory smakowe zup, flaków, gulaszów oraz galaret jak i potraw przyrządzonych z raków i krabów. Przyprawę dodaje się w przypadku peklowania mięsa oraz do poprawienia smaku rosołu. Zawsze należy ją dodawać na początku gotowania i koniecznie usunąć przed podaniem potrawy na stół. Inaczej może przejść gorzkawy smak na potrawę.
Suszone liście laurowe nie powinny być pokruszone, tylko dostępne w całości, bez żadnych plam i ogonków. Kolor liści wawrzynu mówiący o ich dobrym stanie musi być jasnozielony. Same liście powinny być elastyczne.
Zastosowanie liści laurowych w potrawach będzie wpływało pobudzająco na apetyt. Ponadto mogą one być składnikiem maści przeciw bólom reumatycznym. Warto dodawać kilka kropel olejku eterycznego z wawrzynu do kąpieli dlatego, że aromat laurowy ma działanie leczniczo-pobudzające. W kuchni, a dokładniej do pojemników, na przykład z mąką, ryżem bądź makaronem, włożenie listków laurowych, ochroni żywność przed wołkami zbożowymi.
Porcja: 245g Kalorie: 767 kcl
Błonnik pokarmowy64 g
z cukrów551 kcal
z białek45 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,94E-05 g
Objętość2 g/m3
Food folate0,000441 μg
Tłuszcze jednonienasycone4 μg
Tłuszcze wielonienasycone5,6 μg
Tłuszcz20 g
Tłuszcze nasycone5,6 μg
Węglowodany184 g
Total Folate0,000441 μg
Białko19 g
A0,000757 μg
B12,2E-05 mg
C0,114 mg
B60,0043 mg
B30,0049 mg
B120 μg
B20,001 mg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)15153 IU
Omega-32,5 mg
Omega-63 mg
Fosfor0,277 mg
Magnez0,294 mg
Potas1,3 mg
Sód0,056 μg
Wapń2 mg
Żelazo0,105 mg
Cynk0,0091 mg
Mangan0,02 μg
Miedź0,001 μg
Selen6,9E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %