Włoszczyzna

nazwa

Włoszczyzna

Włoszczyzna to bardzo popularna mieszanka warzyw, którą często stosuje się w przyrządzaniu rosołów i bulionów. Uwzględnia takie warzywa jak por, seler, marchewkę i pietruszkę. Wykorzystywana w postaci świeżej lub suszonej, włoszczyzna stanowi idealny element diety i bogactwo składników odżywczych.

Historia

Legenda mówi, że włoszczyzna została przedstawiona Polakom za sprawą królowej Bony. I że to właśnie ona rozsławiła tą mieszankę na terenach naszego kraju. Jednak, gdy się temu bliżej przyjrzeć, marchew i pietruszka były uprawiane w Polsce na długo przed pojawieniem się królowej. Faktem jest, że Bona przywiozła ze sobą seler i por, które prawdopodobnie dopiero później zostały połączone z marchewką i pietruszką. Tym sposobem powstała idealna mieszanka warzywna, powszechnie wykorzystywana do wielu podbojów kulinarnych.

Zastosowanie

  • Podstawowy składnik rosołu
  • Znakomity dodatek do zup, potraw mięsnych, sałatek i surówek
  • Nadaje się znakomicie to przyrządzania marchewkowego kremu lub zupy z porów
  • Można też upiec włoszczyznę w piekarniku.
  • Świetnie podkreśla smak smażonych ryb, głównie pstrąga
  • Zmieszana z ryżem stanowi pożywne i sycące danie
  • Można ją smażyć, gotować, piec lub gotować na parze
  • Smażona marchewka jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i sosów

Włoszczyzna własnej roboty

Świeży seler, por, marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski. Dodać kminku i wystawić na działanie słońca. Tym sposobem można uzyskać własną mieszankę warzywną. Będzie o wiele lepsza w smaku i wartościach odżywczych, niż ta zakupiona w supermarkecie.

Włoszczyzna solona

W zimie panuje deficyt na świeże warzywa ekologiczne. Dlatego warto stworzyć własną włoszczyznę, którą będzie można wykorzystać podczas zimowych miesięcy. Wystarczy zetrzeć na tarce seler, pietruszkę i marchew, a por pokroić w cienkie plastry. Następnie dodać do warzyw soli i dobrze wymieszać. Umieścić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, aby warzywa naszły solą. Po upływie kilku godzin, włożyć mieszankę do słoików i lekko ją ugnieść. Wierzch również można posypać niewielką ilością soli. Szczelnie zakręcić i umieścić w piwnicy, lodówce lub chłodnej spiżarce. Włoszczyzna jest już gotowa. Przed użyciem należy ją opłukać z nadmiaru soli używając letniej wody. Warto pamiętać, aby też zmniejszyć ilość soli w potrawach, ponieważ zapewni ją włoszczyzna.

Jak kupować

W Polsce, włoszczyzna jest powszechnie dostępna. Można ją zakupić w supermarketach i sklepach spożywczych. Najlepszym miejscem na zakup świeżej włoszczyzny są budki warzywne. Tym sposobem, istnieje największe prawdopodobieństwo, że warzywa będą pozbawione pestycydów. Włoszczyzna dostępna jest w pęczkach lub pakowana na tacce owiniętej folią.

Na polskim rynku dostępna jest również włoszczyzna suszona. Podobnie jak świeża, włoszczyzna suszona zawiera czasami dodatki w postaci innych warzyw. Zaliczają się do nich; natka pietruszki, pasternak, kapusta włoska i cebula. W porównaniu do świeżej, włoszczyzna suszona jest uboższa w składniki odżywcze. Warto ją kupować tylko wówczas, gdy panuje deficyt na świeże mieszanki warzyw.

Wartości odżywcze

Porcja: 140g Kalorie: 61 kcl

Błonnik pokarmowy3,4   g

z cukrów47 kcal

z białek9,1 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate8E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,084   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,254   μg

Tłuszcz0,61   g

Tłuszcze nasycone0,106   μg

Tłuszcze trans0   g

Węglowodany12   g

Total Folate8E-05   μg

Sacharoza0,719   g

Skrobia3,8   g

Glukoza1,2   g

Maltoza0,015   g

Fruktoza1   g

Galaktoza0,029   g

Cukier3,5   g

Białko3,4   g

Tryptofan0,036   g

Treonina0,122   g

Izoleucyna0,134   g

Leucine0,206   g

Lysine0,171   g

Metionina0,04   g

Cystyna0,041   g

Fenyloalanina0,132   g

Tyrosine0,093   g

Walina0,162   g

Arginina0,189   g

Histydyna0,071   g

Alanina0,155   g

Kwas asparaginowy0,974   g

Kwas glutaminowy0,488   g

Glicyna0,127   g

Prolina0,142   g

Seryna0,14   g

A0,000131   μg

B10,000125   mg

C0,043   mg

D6,25E-07   μg

B60,000235   mg

E0,000898   mg

Beta-Tocopherol4,7E-06 μg

Gamma-tocopherol0,000166 μg

Delta-tocopherol2,7E-06 μg

B30,0013   mg

B121,5E-09   μg

B20,000157   mg

B50,000495   μg

B90   μg

K0,000154   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna8,4E-05   μg

Likopen3,3E-05   μg

Luteina + Zeaksantyna0,0025   μg

A(IU)2603   IU

Bete-karoten0,0017 μg

Alfa-karoten0,000128 μg

Omega-30,077 mg

Omega-60,179 mg

Fosfor0,078   mg

Magnez0,045   mg

Potas0,462   mg

Sód0,08   μg

Wapń0,079   mg

Żelazo0,0018   mg

Cynk0,000645   mg

Fluor5,7E-06   μg

Mangan0,000542   μg

Miedź0,000197   μg

Selen1,6E-06   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,018   μg

Campesterol0,002   μg

Stigmasterol0,0014   μg

Beta sitosterol0,0081   μg

Objętość(ml)0   ml