Wykonanie
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam pyszną klasyczną polską zupę
ogórkową.
Składniki:kość wieprzowa/żeberka wieprzowe
włoszczyzna0,5 kg
ogórków kiszonych4 duże
ziemniakimała
śmietana 12%przyprawy:
pieprz czarny,
ziele angielskie,
liście lauroweObok pomidorowej i zalewajki, to jedna z moich ulubionych zup. Niestety mój mąż nie przepada za nią, więc gotuję ją ostatnio bardzo rzadko. Ale za to jak już jest, to cała tylko dla mnie 😛Najpierw gotujemy
bulion mięsno-warzywny na kości wieprzowej lub żeberkach. Aby zupa była aromatyczna – polecam dodać
przyprawy w ziarnach.
Soli nie dodajemy, ponieważ same
ogórki kiszone nadadzą zupie słony smak. Po godzinie przecedzamy
bulion do innego garnka, wrzucamy do niego pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce
ogórki i gotujemy 20 minut. Na końcu dodajemy 2 starte ugotowane
marchewki (te z gotowanej wcześniej
włoszczyzny). Ostrożnie (tak aby się nie zsiadła) zabielamy
śmietaną i możemy podawać na stół. Najlepiej smakuje z
koperkiem.
Smacznego!!!