ßßß
Składniki:kość wieprzowa/żeberka wieprzowewłoszczyzna0,5 kg ogórków kiszonych4 duże ziemniakimała śmietana 12%przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liście lauroweObok pomidorowej i zalewajki, to jedna z moich ulubionych zup. Niestety mój mąż nie przepada za nią, więc gotuję ją ostatnio bardzo rzadko. Ale za to jak już jest, to cała tylko dla mnie 😛Najpierw gotujemy bulion mięsno-warzywny na kości wieprzowej lub żeberkach. Aby zupa była aromatyczna – polecam dodać przyprawy w ziarnach. Soli nie dodajemy, ponieważ same ogórki kiszone nadadzą zupie słony smak. Po godzinie przecedzamy bulion do innego garnka, wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce ogórki i gotujemy 20 minut. Na końcu dodajemy 2 starte ugotowane marchewki (te z gotowanej wcześniej włoszczyzny). Ostrożnie (tak aby się nie zsiadła) zabielamy śmietaną i możemy podawać na stół. Najlepiej smakuje z koperkiem.
Smacznego!!!