Wykonanie
Chciałybyśmy przedstawić nasz sposób gotowania zupy ogórkowej.Składniki:
mięso (u nas są to:
żeberko (wieprzowe) + kawałek
mięsa drobiowego (połowa udka))
ogórki kiszone - 0,5 kg
ziemniakiwłoszczyznawegeta,
pieprzWażne jest, by
mięso dobrze wypłukać. Następnie zalewamy je
wodą.
Wypłukane
mięso.Dodajemy
wegety oraz
pieprzu i wstawiamy na gaz. Zrobią się burzyny, które należy regularnie zbierać. Można dopieprzyć (gdyż wcześniejszy
pieprz mogliśmy zebrać wraz z burzynami). Czekamy i raz co raz wyławiając burzyny, aż do zagotowania.
Powstające burzyny.Gdy
woda się zagotuje to wrzucamy
włoszczyznę -
marchew.
pietruszkę,
seler. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około pół godziny.
Wrzucona
włoszczyzna.W tym czasie możemy sobie zetrzeć
ogórki na tarce oraz obrać
ziemniaki i pokroić je w kostkę. Warto trzeć obrane
ogórki, ponieważ ich skórka jest dosyć twarda (a też nie każdy może takie jeść).
Ziemniaki.
Ogórki.Gdy już zupa pogotuje się te pół godziny, dodajemy
ziemniaki. Gdy będą już miękkie to dodajemy
ogórki. Po tym zwiększamy ogień. Możemy też doprawić
magą oraz
pieprzem.
Zupa po dodaniu
ogórków.Robimy zatrzepkę, żeby zagęścić zupę. W tym celu do garnuszka lejemy pół szklanki zimnej
wody, po czym dodajemy 2 czubate łyżki
mąki pszennej. Mieszamy to rogolką (mątewką). Swoją
drogą, to ciekawe, jak wiele i różnych nazw może być dla jednego przedmiotu!
Zatrzepka.Zalewamy tym zupę.
Zalana zupa.Dodajemy
śmietanę 30% - 2-3 łyżki. Ewentualnie jeszcze doprawiamy zupę. Po tym należy ją zagotować i pogotować 2-3 minuty. Wyłączyć.
Ugotowana zupa.Życzymy smacznego!