Wykonanie
Moja ogórkowa jest mocno pikantna, bo robię ją z
ogórków kiszonych z
chili, ale oczywiście można je zastąpić klasycznie
kiszonymi :)
bulion warzywny lub
mięsny, około 1,2 litra2 garście
mieszanki warzywnej (zwykle
daję włoszczyznę krojoną w paski)5
ziemniaków średniej wielkości5
ogórków kiszonych średniej wielkosci1/3 - 1/2 szklanki kwasu z
ogórkówsól (mało)
pieprz,
vegeta3 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%siekana
natka pietruszkiDo wrzącego
bulionu wrzucić
włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki, gotować do miękkości.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do zupy, dolać też zakwas
ogórkowy, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz. Po chwili zabielić
śmietaną, na talerzach posypać siekaną
natką pietruszki.