Wykonanie
Nie tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA!Składniki:1 litr rosołu4
ziemniaki4
marchewki4
ogórki kiszone (ja zazwyczaj
daje więcej)ok 0,5 szkl. soku z
kiszonych ogórkówvegetasól,
pieprzśmietankaSposóbUgotować rosół, wyjąc
mięso, do
wywaru wrzucić obraną
marchewkę i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.W tym czasie
ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte
ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić
śmietanką.W razie potrzeby można nieco zagęścić
mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw.