Sok z cytryny

nazwa

Już starożytni Egipcjanie wierzyli w cudowne właściwości lecznicze cytryny. Uważali, że sok z cytryny stanowi skuteczny lek na wiele trujących substancji, co również zostało potwierdzone przez dzisiejsze badania. Cytryna wykazuje mnóstwo korzyści dla zdrowia dzięki swoim antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom. Sok z cytryny jest doskonałym pomocnikiem podczas procesu odchudzania, głównie ze względu na zdolności promujące prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i oczyszczania wątroby. Ponadto, sok z cytryny bogaty jest w kwas cytrynowy, wapń, magnez, witaminę C, bioflawonoidy, pektyny i limonen, które wspierają odporność i zwalczają infekcje. Sok z cytryny jest powszechnie stosowany podczas przyrządzania przeróżnych rarytasów – od dań głównych, aż po desery, sałatki i wypieki. Dodając soku do słodkich lub pikantnych potraw, zapewnimy im delikatny, świeży i lekko-cierpki smak. Z racji swojej wysokiej kwasowości, czysty sok z cytryny nie jest zbyt popularnym napojem, ale za to jest szeroko wykorzystywany w podkreślaniu smaku kulinarnych pyszności. Jest często używany jako składnik wielu sosów, a także jako dodatek do potraw mięsnych i drobiowych. Co więcej, sosy zawierające sok z cytryny stanowią idealną pomoc w funkcjach trawiennych. Poza dodawaniem potrawom wspaniałego smaku, sok z cytryny zapobiega przebarwieniom miąższu owoców i warzyw, które pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu, bardzo szybko się utleniają. Używa się go również do zmiękczania mięsa oraz jako substytut octu w sałatkach i surówkach. W przypadku warzyw gotowanych na parze, sok z cytryny zachowuje ich jasną barwę i podkreśla ich smak. Może również służyć jako orzeźwiający dodatek do wielu napojów.

Wyciskanie soku z cytryny

Zmieszany z wodą i cukrem, sok z cytryny może być znakomitym składnikiem orzeźwiającego napoju. Jednakże, aby móc raczyć się najwyższą jakością smaku, najlepszym sposobem jest zastosowanie świeżo-wyciśniętego soku. W związku z tym, postanowiliśmy zaprezentować jedną z najlepszych metod uzyskiwania świeżego soku z dojrzałej cytryny. Delikatnie nakłuć skórkę cytryny widelcem, ale uważać, aby nie przebić się do miąższu. Podgrzewać cytrynę w wysokiej temperaturze w kuchence mikrofalowej, przez około 20-30 sekund. (Można też włożyć cytrynę do miski i zalać wrzątkiem na 30 sekund.) Po wyjęciu ciepłej cytryny z mikrofalówki, należy przycisnąć ją dłonią do blatu i wałkować, dopóki nie stanie się miękka. Następnie, przekroić cytrynę w poprzek, uzyskując dwie połówki. Nałożyć połówkę na wyciskacz i kręcić cytryną, wyciskając z niej cały sok. (Czynność można również wykonać ściskając cytrynę w dłoni.) Po skończonej czynności, usunąć z wyciskacza wszystkie pestki. Miąższ znajdujący się na dnie wyciskacza może być użyty jako dodatek do soku z cytryny, chyba, że preferujemy sok w czystej postaci. Jeśli tak, wystarczy odcedzić miąższ przy pomocy sitka.

Gotowanie z sokiem z cytryny

Sok z cytryny sprawdza się w wielu kulinarnych zmaganiach. Jednym z jego największych zastosowań jest udział w przyrządzaniu marynaty. Aczkolwiek, możliwości kulinarne cierpkiego i kwaśnego smaku soku cytrynowego znacznie wychodzą poza ten aspekt.

Marynowanie żywności

Soku cytrynowy spisuje się znakomicie podczas marynowania mięs, drobiu i ryb. Każda marynata składa się z trzech kluczowych składników: kwas, olej i przyprawy. Olej zmiękcza mięso, a przyprawy nadają mu smaku. Z kolei, kwas rozkłada surowe mięso, potęgując ich efekt. Wiele osób korzysta z octu, jednakże; sok z cytryny jest tak samo skuteczny, a dodatkowo nadaje marynacie cytrynowy posmak. Do marynowania żywności używamy 15 – 60 ml soku cytrynowego, w zależności od tego, jaką ilość mięsa chcemy zamarynować, jak miękka ma być jego struktura, a także jak intensywny ma być smak cytryny. Pamiętajmy, aby korzystać z przypraw i ziół, które dobrze komponują się ze smakiem cytryny. Jeśli nie jesteście pewni, jakich przypraw użyć – warto zdecydować się na czosnek, czarny pieprz, koper lub pietruszkę. Wołowinę i wieprzowinę należy marynować około dwóch godzin, aby mięso nabrało jak najwięcej smaku z marynaty. Te rodzaje mięs odznaczają się największą gęstością, dlatego sok z cytryny ma więcej pracy przy rozkładaniu mięsa aniżeli w przypadku drobiu lub ryb. Mniejsze kęsy można marynować przez okres 45 minut. Z kolei, duże i pieczone kawałki potrzebują na ten proces około dwóch dni. Drób powinniśmy marynować przez okres od 30 min. do 4-5 godzin. Z racji tego, że drób nie jest tak gęsty jak wołowina, powinien nabrać smaku już po 30 minutach, jeśli kawałki są stosunkowo niewielkie. Aczkolwiek, kilkugodzinne marynowanie kurczaka również nie wpłynie negatywnie na jego strukturę. Drób jest bezpieczny do spożycia nawet po dwóch dniach marynowania. Tylko, że wówczas mięso stanie się twarde i gumiaste.

W kwestii ryb i innych owoców morza, okres marynowania nie powinien przekroczyć 60 minut. Ryby charakteryzują się bardzo niską gęstością, co sprawia, że sok cytrynowy może je „ugotować”, jeśli nasączanie potrwa dłużej niż godzinę. W większości rodzajów rybnego mięsa, 30-minutowe marynowanie w zupełności wystarczy.

Inne zastosowania soku cytrynowego

W celu uchronienia przekrojonych owoców lub warzyw przed zbrązowieniem, wystarczy natrzeć miąższ sokiem z cytryny. Przebarwienia owoców i warzyw powstają na skutek oksydacji, która jest powstrzymywana przez zawartą w cytrynie, witaminę C. Dlatego też, nacieranie miąższu sokiem cytrynowym zachowa ich oryginalny kolor o wiele dłużej. Można też zanurzyć owoc lub warzywo w mieszance, na którą składa się jedna łyżka soku cytrynowego rozpuszczona w 250 ml czystej wody. Ocet w sałatce można śmiało zastąpić sokiem z cytryny, który nada potrawie nieco cierpkości. Wystarczy zmieszać 2 łyżki soku cytrynowego z ¼ szklanki oliwy z oliwek. Jeśli chcemy, aby gotowany ryż był bardziej miękki, wystarczy, że dodamy od 1 łyżeczki do 3 łyżek soku cytrynowego do gotującej się wody. Jeśli chcemy uzyskać miękki ryż, ale bez cytrynowego posmaku, należy stosować tylko 1 łyżeczkę soku. Im więcej soku, tym silniejszy smak. Sok cytrynowy może również zastąpić sól. Powszechnie wiadomo, że sól konserwuje i dodaje smaku potrawom. Mała ilość jest w porządku, ale większa może się negatywnie odbić na stanie naszego zdrowia. Sok z cytryny posiada te same właściwości, co sól. Dlatego, jeśli sok współgra ze smakiem innych składników przyrządzanej potrawy, może stanowić lepszy wybór dla zdrowia. W zależności od naszego gustu: Jeżeli chcemy wykorzystać sok z cytryny dla jego kwasowych właściwości, wówczas dodajemy go na początku gotowania. Lecz, jeśli chcemy jedynie podkreślić smak, dodajemy sok na samym końcu. Tym sposobem nie utraci walorów smakowych. Jeśli chcemy przyrządzić danie składające się z maślanki, a nie mamy żadnej pod ręką – możemy ją przygotować na własną rękę. Ażeby uzyskać jeden kubek maślanki, wystarczy wlać do szklanej miarki 2 łyżki soku z cytryny, a resztę wypełnić niskotłuszczowym mlekiem do poziomu 250 ml. Pozostawić na 15 minut. Kwas zawarty w soku doda mleku cierpkości, naśladując w ten sposób smak tradycyjnej maślanki. Chcąc uzyskać delikatne i bardziej soczyste mięso z kurczaka, należy natrzeć mięso sokiem cytrynowym, jeszcze zanim wrzucimy je na patelnię lub do piekarnika. Sok cytrynowy posiada znakomite właściwości orzeźwiające i bardzo często stanowi idealny dodatek do herbaty lub czystej wody. Już kilka kropel wystarczy, aby tchnąć w napój więcej życia. Ilość soku zależy tu tylko od naszych smakowych preferencji. Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych napojów na bazie soku z cytryny jest lemoniada, na którą przepis prezentujemy poniżej.

Przepis na lemoniadę

Zanim zabierzemy się za wyciskanie soku, powinniśmy dopilnować, aby cytryny były ciepłe, albo przynajmniej w temperaturze pokojowej. Sposób ten ułatwi wyciśnięcie soku z owocu. Będziemy potrzebować 5-6 dojrzałych cytryn, aby uzyskać 1 szklankę soku z cytryny.

Do garnka wlewamy niecałe pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, wsypujemy 1 szklankę cukru. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy 1 szklankę cytrynowego soku. Jeśli chcemy, aby smak był bardziej intensywny, możemy również dodać 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Zawartość dokładnie mieszamy, a następnie pozostawiamy do schłodzenia. Otrzymany syrop cytrynowy posłuży do przyrządzenia lemoniady. Wlewamy syrop cytrynowy do dzbanka wypełnionego 750 ml czystej wody i mieszamy. Jeśli smak jest zbyt intensywny, zawsze możemy dolać więcej wody, aby go załagodzić. Wkładamy do lodówki i czekamy aż się schłodzi, albo podajemy z kostkami lodu.

Przechowywanie soku cytrynowego

Sok cytrynowy powinien być przechowywany w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu. W ten sposób pozostanie świeży przez okres pięciu dni. Można go również zamrozić, co wydłuży czas świeżości. Wlewamy go do formy na lód, a kostki zamrożonego soku wkładamy do szczelnie zamkniętej torebki lub pojemnika i umieszczamy w zamrażarce.

Wartości odżywcze

Porcja: 15g Kalorie: 3,3 kcl

Błonnik pokarmowy0,056   g

z cukrów2,7 kcal

z białek0,21 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1,5E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate2E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0015   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,01   μg

Tłuszcz0,043   g

Tłuszcze nasycone0,0062   μg

Węglowodany1   g

Total Folate2E-06   μg

Skrobia0,372   g

Białko0,062   g

A1E-07   μg

B16,3E-06   mg

C0,0048   mg

B67,6E-06   mg

E1,9E-05   mg

B32,2E-05   mg

B120   μg

B21,9E-06   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1,5E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1,7E-06   μg

A(IU)1,7   IU

Bete-karoten2,5E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0032 mg

Omega-60,0071 mg

Fosfor0,0013   mg

Magnez0,0011   mg

Potas0,015   mg

Sód0,0012   μg

Wapń0,0013   mg

Żelazo1,7E-05   mg

Cynk8,1E-06   mg

Mangan3,2E-06   μg

Miedź4,2E-06   μg

Selen1,5E-08   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %