Wykonanie
Pyszne, soczyste i ostre burgery z
mięsa indyczego. Burgery z
indyka są nieco delikatniejsze niż klasyczne burgery z
wołowiny, tutaj dodatkowo ze świeżą
kolendrą dodającą specyficznego smaku oraz
ostrą papryczką chilli i słodkim sosem
chilli dla kontrastu. Domowe burgery przewyższają te "kupcze" pod względem smaku a ich skład nie jest dla nas tajemnicą - wiemy dokładnie co jemy.

burgery:500 g
mięsa mielonego (dowolnego, u mnie było z
indyka)2 czerwone niewielkie
cebule, drobno posiekane3 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 długie, czerwone
papryczki chilli, drobno posiekane (pozbawione ziaren, gdy chcemy mniej ostrą wersję)4 łyżki drobno posiekanej świeżej
kolendry3 łyżki słodkiego sosu
chilli1
jajko, roztrzepane100 g
bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka)1 1/2 łyżeczki
solidodatki:4
bułki do hamburgerów (lub 6, gdy zrobimy 6 burgerów)kawałek
ogórka wężowego, pokrojonego wzdłuż na cienkie, długie plastry, lekko
pomidor, pokrojony w plastrykilka liści
sałatymajonez (ilość w zależności od upodobań), wymieszany z 1-2 łyżeczkami
ostrego sosu
chilliWszystkie składniki na burgery umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny.Za pomocą rąk formujemy 4 lub 5
mięsnych kulek i delikatnie je spłaszczamy. Patelnię grillową podgrzewamy, skrapiamy odrobiną
oleju i grillujemy po ok 5-6 minut z każdej strony.
Bułki kroimy na pół, opiekamy w tosterze, na patelni grillowej lub w piekarniku. Na spód
bułki układamy
sałatę, kilka plastrów
ogórka,
pomidora,
majonez, burgera, przykrywamy drugą częścią
bułki.
