Wykonanie
Wypróbowałam kolejny przepis na
makową struclę - makowcowi zawijanemu przybył poważny konkurent.
Strucla jest wspaniała. Wilgotna, z dużą ilością
maku i bardzo długo utrzymująca swą świeżość. Nawet po kilku dniach jest wciąż miękka i smaczna. Ciasto (przepis ze starej broszurki) jest delikatnie
cytrynowe, łatwe do zagniatania. Masa makowa jest z puszki, dodatkowo wzbogaciłam ją
bakaliami i
amaretto, ale oczywiście można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej.
Strucla bardzo dobrze się zamraża, należy tylko pamiętać, żeby zrezygnować z lukrowania przed jej zamrożeniem.
ciasto drożdżowe:2 szklanki
mąki pszennej125 g
masła3
żółtka1/2 szklanki
cukru50 g
drożdży1/2 szklanki
mlekaskórka starta z 1
cytrynymasa makowa:masa makowa z puszki3 łyżki
likieru amaretto3 łyżki
płatków migdałowych3 łyżki
orzechów włoskich3
białkalukier:1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyNa ciasto:
drożdże rozprowadzamy ciepłym
mlekiem, dodajemy jedną łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (rozczyn powinien podwoić swoją objętość)
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszystą masą. Do
mąki dodajemy
drożdżowy rozczyn, ubite
żółtka i
skórkę cytrynową. Wyrabiamy ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłego
mleka (ciasto powinno być dość gęste). Gdy ciasto zacznie odstawać od rękę dolewamy ciepły, roztopiony tłuszcz i przez chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W międzyczasie do gotowego nadzienia
makowego dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Gdy ciasto będzie już wyrośnięte dzielimy je na pół. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy masę
makową tak, aby pozostało 3 cm wolnego brzegu. Zwijamy
struclę w roladę. Końce rolady podwijamy pod spód. Makowca można upiec w długich keksówkach lub lekko zawinąć w papier do pieczenia (zostawiając otwartą tubę).Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po upieczeniu makowiec polewamy lukrem -
cukier puder rozpuszczamy w takiej ilości łyżek
wody, aby
lukier miał lekko płynną konsystencję i dał się łatwo rozsmarować na cieście.