ßßß

MAKOWIEC.Ciasto na dwa makowce:0,5 kg mąki pszennej5 dag drożdży1 łyżka cukru0,5 szklanki mleka2 żółtka1 kostka margarynyMasa makowa:około 0 , 5 kg masy, najlepsza domowa (ja taką dostałam od sąsiadki), ale można kupić gotowąLukier:białkocukier puderpłatki migdałoweNa blat wysypujemy mąkę w formie kopczyka, robimy w nim wgłębienie i umieszczamy tam żółtka i mleko. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, cukier, pokruszone drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i na każdej wykładamy połowę masy makowej. Rozsmarujemy równomiernie masę i zwijamy ciasto w roladę, następnie ciasto smarujemy białkiem. Makowce zawijamy luźno w papier do pieczenia, układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), pieczemy około 40 minut. Ostudzone makowce smarujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego!