Wykonanie
Dokładnie rok temu dodałam swój pierwszy post na blogu, a czuję jakby to było wczoraj. Z tej okazji zrobiłam sobie mały przegląd tego, czego dokonałam przez ten rok i muszę stwierdzić, że trochę się tego uzbierało. Z drugiej strony ciągle czasu brak by zrealizować wszystkie pomysły. Mam nadzieję, że w następnym roku się to zmieni i
będę dla Was częściej. Dziękuję wszystkim zaglądającym do
Patisona, a z okazji pierwszych urodzin bloga, lekko poświątecznie, makowiec.


MAKOWIEC.Ciasto na dwa makowce:0,5 kg
mąki pszennej5 dag
drożdży1 łyżka
cukru0,5 szklanki
mleka2
żółtka1 kostka
margarynyMasa makowa:około 0 , 5 kg masy, najlepsza domowa (ja taką dostałam od sąsiadki), ale można kupić gotową
Lukier:
białkocukier puderpłatki migdałoweNa blat wysypujemy
mąkę w formie kopczyka, robimy w nim wgłębienie i umieszczamy tam
żółtka i
mleko. Dodajemy pokrojoną w kostkę
margarynę,
cukier, pokruszone
drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i na każdej wykładamy połowę masy makowej. Rozsmarujemy równomiernie masę i zwijamy ciasto w roladę, następnie ciasto smarujemy
białkiem. Makowce zawijamy luźno w papier do pieczenia, układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), pieczemy około 40 minut. Ostudzone makowce smarujemy lukrem i posypujemy
płatkami migdałowymi.Smacznego!
