ßßß
Składniki (na 2 strucle):500 g mąki pszennej50 g drożdży świeżych125 g margaryny250 ml mleka150 cukru pudru3 żółtkaszczypta solibiałko do posmarowania ciasta z wierzchuopakowanie masy makowej (ok. 900g)Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem. Piec ok. 40 min.Smacznego!