ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

nazwa

Wykonanie

Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane . Ciasto kawowe z białą czekoladą przełożone jest masą z serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z biszkoptem. Biszkopt wzbogacony białą czekoladą i kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.
130 g białej czekolady, połamanej
3 łyżki mleka
150 g masła, miękkiego
140 g jasnego cukru muscovado (lub soft light brown)
3 jajka
2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
masa z serka philadelphia:
200 g serka philadelphia
100 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
owoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy chwilkę na bardzo małym gazie. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz i mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę umieszczając ją w miseczce umieszczonej na rondelku z parującą wodą.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka a potem kawę.
Mieszamy z białą czekoladą a na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę: składniki na masę mieszamy w misce, aż masa będzie gładka.
Gdy ciasto jest zimne, kroimy je wzdłuż na pół i przekładamy masą. Wierzch posypujemy pestkami granatu.
Przepis na biszkopt z białą czekoladą z książki C. Barty "Chocalate Galore"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/ciasto-kawowe-z-biaa-czekolada.html