Wykonanie
Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane . Ciasto
kawowe z
białą czekoladą przełożone jest masą z
serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z
biszkoptem.
Biszkopt wzbogacony
białą czekoladą i
kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z
granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.

130 g
białej czekolady, połamanej3 łyżki
mleka150 g
masła, miękkiego140 g jasnego
cukru muscovado (lub soft light brown)3
jajka2 łyżeczki granulek
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej
wody175 g
mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)masa z
serka philadelphia:200 g
serka philadelphia100 g bardzo miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudruowoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Czekoladę i
mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy chwilkę na bardzo małym gazie. Gdy
czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz i mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia (można też rozpuścić
czekoladę umieszczając ją w miseczce umieszczonej na rondelku z parującą
wodą.
Masło i
cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy
jajka a
potem kawę.Mieszamy z
białą czekoladą a na koniec dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy.Ciasto pieczemy ok 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy masę: składniki na masę mieszamy w misce, aż masa będzie gładka.Gdy ciasto jest zimne, kroimy je wzdłuż na pół i przekładamy masą. Wierzch posypujemy pestkami
granatu.


Przepis na
biszkopt z
białą czekoladą z książki C. Barty "Chocalate Galore"