ßßß Cookit - przepis na Ciasto podwójnie kawowe

Ciasto podwójnie kawowe

nazwa

Wykonanie

To ciasto dedykuję mojej Mamie,
wielbicielce kawowych wypieków :)
Nie dość że smakuje intensywnie kawą, to pokrte jest kawowym lukrem.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu, polewa idealnie podkreśla jego smak.
Doskonałe do kawy na jesienny podwieczorek:).
Naprawdę smaczne, bardzo polecam to ciasto.
źródło przepisu : tutaj
Lekko zmieniłam sposób wykonania, tak aby nie było ryzyka że ciasto się zważy.
Ciasto:
1/4 szklanki mleka
12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
120 g bardzo miękkiego masła 3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
Polewa:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Polewa: Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim kawę, łączymy z cukrem pudrem energicznie mieszając.
Zaparzamy kawę w mleku i studzimy miksturę.
Nastawiamy piecyk na 175 stopni ( termoobieg).
Formę na keks ( ja użyłam małej okrągłej 21cm) smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką lub kakao.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą w osobnej miseczce.
Masło miksujemy z cukrem aż powstanie biała masa, a cukier się znacznie rozetrze.
Dodajemy po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując.
Teraz dodajemy partiami mąkę i trochę kawy na zmianę i dokłanie wszystko miksujemy.
Masę wykładamy do formy i pieczemy 45 min ( tyle w keksówce, w mojej formie piekło się 30-35 minut) do suchego patyczka, studzimy uchylając piecyk, potem na kratce, a jak zupełnie wystygnie, pokrywamy ciasto polewą.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/09/ciasto-podwojnie-kawowe.html