Wykonanie
To ciasto dedykuję mojej Mamie,wielbicielce
kawowych wypieków :)
Nie dość że smakuje intensywnie
kawą, to
pokrte jest
kawowym lukrem.Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu, polewa idealnie podkreśla jego smak.Doskonałe do
kawy na jesienny podwieczorek:).Naprawdę smaczne, bardzo polecam to ciasto.
źródło przepisu : tutajLekko zmieniłam sposób wykonania, tak aby nie było ryzyka że ciasto się zważy.Ciasto:1/4 szklanki
mleka12 pełnych łyżeczek
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli120 g bardzo miękkiego
masła 3/4 szklanki
cukru2 duże
jajkaPolewa:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejPolewa: Podgrzewamy
mleko, rozpuszczamy w nim
kawę, łączymy z
cukrem pudrem energicznie mieszając.
Zaparzamy
kawę w
mleku i studzimy miksturę.Nastawiamy piecyk na 175 stopni ( termoobieg).Formę na keks ( ja użyłam małej okrągłej 21cm) smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką lub
kakao.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
solą w osobnej miseczce.
Masło miksujemy z
cukrem aż powstanie biała masa, a
cukier się znacznie rozetrze.Dodajemy po jednym
jajku za każdym razem dokładnie miksując.Teraz dodajemy partiami
mąkę i trochę
kawy na zmianę i dokłanie wszystko miksujemy.Masę wykładamy do formy i pieczemy 45 min ( tyle w keksówce, w mojej formie piekło się 30-35 minut) do suchego patyczka, studzimy uchylając piecyk,
potem na kratce, a jak zupełnie wystygnie, pokrywamy ciasto polewą.