ßßß
Sprawa lukru. Kasiaaa24, która zamieściła ten przepis w Galerii Potraw twierdzi, że jest niezbędny. Tak więc przy pierwszym pieczeniu zróbcie z lukrem, a potem ocenicie sami. Dla nas lukier był za słodki i następnym razem zrobię bez.Porcja na małą keksówkę. Piekłam w tortownicy 22cm i zrobiłam 1 , 5 porcji.
Składniki:1/4 szklanki mleka12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej1 szklanka mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli120 g bardzo miękkiego masła3/4 szklanki cukru2 duże jajkaLukier:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki mleka1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejWykonanie:Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.Moje uwagi:* od siebie dodałam startą białą czekoladę, dla ozdoby* przepis jest autorstwa Kaaasi24