Wykonanie
A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny
ryż z
kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej ogólnie dostępnych.
Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.Przepis z książki "Curries & Asian Food" dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem po Azji"
4 gałązki
szczypiorku2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
przyprawy chińskiej 5 smaków450 g
piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty1 łyżka
oleju1 ząbek
czosnku, obrany i zmiażdżony1 średnia
cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka225 g
ryżu długoziarnistego600 ml
wody4 łyżki
ketchupu1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
miodu1 łyżka
octu(dałam
ryżowy)1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1
marchewka, obrana i pokrojona w słupki
Szczypiorek płuczemy i kroimy wzdłuż na paski, umieszczamy w miseczce z bardzo zimną
wodą i odstawiamy.Mieszamy
olej sezamowy i
przyprawę 5 smaków i obtaczamy w nich kawałki
kurczaka. Podgrzewamy
olej i gdy jest gorący, smażymy
czosnek i
cebulę przez 2-3 minuty .Dodajemy
kurczaka i smażymy ciągle mieszając na średnim ogniu, aż
kurczak stanie się złoty i będzie usmażony. Wyjmujemy z woka i odstawiamy, przykrywając, by nie wystygł.Do woka sypiemy
ryż i dodajemy
wodę,
ketchup,
koncentrat pomidorowy,
miód,
ocet i
sos sojowy. Dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie wchłonięty. Dodajemy
marchewkę i usmażonego
kurczaka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Odcedzamy
szczypiorek, który powinien się ładnie skręcić. Przyozdabiamy nim potrawę i natychmiast podajemy.