ßßß Cookit - przepis na Pilaw warzywny wg Gordona

Pilaw warzywny wg Gordona

nazwa

Wykonanie

Książka Gordona Ramsay'a " Great Escape " to jeden z moich jesiennych, książkowych zakupów. To jedna z nielicznych, z których prawie natychmiast wykorzystałam przepis. Chociaż w mojej domowej biblioteczce mam 5 książek Gordona, to wypróbowałam dopiero jego dwa przepisy.
Pilaw ten, jeden ze 100 zamieszczonych w książce przepisów indyjskich, naprawdę wart jest polecenia. Bardzo prosty, szybki do zrobienia, doskonale wyważony przyprawowo i smaczny. Jedyną trudnością może być zgromadzenie wszystkich przypraw, ale zawsze coś tam można pominąć;)
Pilaw warzywny jest wystarczająco smaczny sam w sobie, można go też zastosować jako dodatek do jakiegoś mięsa, drobiowego na przykład, co też uczyniłam.
400 g ryżu basmati
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki ghee lub roztopionego masła
1 laska cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)
6 goździków(cloves)
4 nasiona kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)
2 liście laurowe(bay leaves)
2 owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)
2 cebule, w plastrach
1 łyżeczka mielonej kurkumy(turmeric)
1 łyżeczka mielonego kuminu(cumin)
1 łyżeczka mielonej kolendry(coriander)
1 łyżeczka chilli
sól morska
50 g pieczarek, grubo pokrojonych
75 g fasoli szparagowej
150 g kalafiora, podzielonego na różyczki
1 duża marchew, obrana i drobno pokrojona
100 g zielonego groszku, rozmrożonego, jeśli używamy mrożonego
850 ml wody
30 g rodzynek
30 g prażonych orzechów pistacjowych
Myjemy ryż w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie i zostawiamy do namoknięcia w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Podgrzewamy olej i 1 łyżkę ghee lub masła na patelni o grubym dnie i dodajemy cynamon, goździki, kardamon, liście laurowe, anyż. Smażymy przez minutę, dodajemy cebulę i smażymy dodatkowo 6-8 minut często mieszając, aż do miękkości cebuli. Mieszamy z kurkumą, kuminem, kolendrą i chilli. Smażymy jeszcze 1 minutę.
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/11/pilaw-warzywny-wg-gordona.html