Wykonanie
Bardzo treściwe danie, które podałam z michą
sałaty. Świetnie pasują do niego również ugotowane
ziemniaki, pokrojone w plastry i zrumienione na patelni.

Lista zakupów dla 4-6 osób:1/2 kg
mielonego mięsa wieprzowego1 duży ząbek
czosnku1 duża
cebula1
jajko1 czubata łyżeczka ostrej
musztardy4 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz4 łyżki
boczku pokrojonego w kostkę6 plastrów
ananasa z puszki4-5 garście tartego
żółtego sera typu gouda6 łyżeczek
konfitury (u mnie z aronii)
szczypiorek lub
natka do posypania przed podaniemPokrojony w kostkę
boczek obsmażyć kilka minut na suchej patelni.Do dużej salaterki włożyć
boczek,
mięso, wbić
jajko, wsypać
bułkę tartą.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do
mięsa. Doprawić do smaku
sola,
pieprzem,
musztardą.Masę dokładnie wyrobić ręką.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mięso wyłożyć równomiernie, formując okrągły placek.Piec ok. 20 min. w 200 st. Wyjąć, ułożyć plastry dobrze odsączonego
ananasa i posypać całość
serem żółtym. Temperaturę zmniejszyć do 180 st. i piec kolejne 20 min.Przed podaniem udekorować
konfiturą, posypać
natką lub
szczypiorkiem.Pokroić tak jak pizzę.

Smacznego życzy
oliwek :)