Wykonanie
Po wczorajszej babce ziemniaczanej dziś zapraszam Was na
mięsną z chrupiącą skórką z
boczku. Ta baba zaskoczy każdego. Nie dość że smakuje wybornie, to pięknie się prezentuje.

Przepis znalazłam w czasopiśmie
Pieprz i
Sól nr 3/2010, s. 18. Podane w nim składniki starczyłyby na dwie baby. Zatem podam Wam już ilość na jedną babkę.

Składniki na formę 22 cm:700 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego300 g
mortadeli2
jajka2
cebule1 ząbek
czosnku3 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka suszonej
natki1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól,
pieprz450 g plastrów parzonego
boczku (ok. 15)*1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.2.
Mortadelę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z
mięsem mielonym, posiekaną
cebulą,
czosnkiem,
bułką tartą, koncentratem,
musztardą,
gałką muszkatołową,
natką i
jajami. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.3. Formę na babkę smarujemy
masłem i wykładamy plastrami
boczku.*W oryginalnym przepisie jest
boczek surowy, niestety nikt na moim ryneczku nie miał odpowiedniej maszyny do pokrojenia go w plastry, zatem użyłam
boczku parzonego.4. Masę
mięsną przekładamy do wyłożonej
boczkiem formy. Lekko ugniatamy.5. Pieczemy ok. 60 minut.6. Wyjmujemy z formy, przekładamy na blachę i pieczemy jeszcze 40 minut.

Babkę dodaję oczywiście do akcji Wielkanocne Smaki 2.Inne moje propozycje na Wielkanoc: