Po cieście marchewkowym i tym z cukini i przyszła pora na czekoladowe z burakami.Lista zakupów na keksówkę o dł. 30 cm:1.5 szklanki* mąki1 szklanka* oleju rzepakowego1/2 kg ugotowanych i obranych buraków5 jajek3/4 szklanki* kakao1 szklanka* cukru brązowego2 opakowania cukru waniliowego3 łyżeczki proszku do pieczenia3 garście suszonej żurawiny1 szklanka=250 mlUgotowane buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować wraz z olejem na mus.Mąkę połączyć z kakao, cukrem zwykłym, z cukrem waniliowym i z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić na puszystą masę. Połączone suche składniki (mąka, kakao itd.) wsypywać stopniowo do ubitych jajek i cały czas miksować. Dolać mus z buraków. Zmiksować wszystko razem dokładnie. Wrzucić żurawinę i delikatnie wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.Piec 1 godz. i 20 min. w 175 st. (grzanie góra- dół). Po ok. 45 min. przykryć ciasto z góry folią aluminiową, aby się nie spaliło.Ciasto powinno być lekko mokre w środku.Po czasie pieczenia ciasto zostawiłam jeszcze w nagrzanym piekarniku na 15 min. Wyjęłam z foremki, kiedy całkowicie wystygło.Inspiracją był dla mnie przepis z "Twojego Stylu" choć wprowadziłam swoje zmiany.Smacznego życzy oliwek :)