Wykonanie
Ze wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na
rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z
rabarbarem. Szybkie, proste nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;)

Składniki (16 muffinek):- 4 łodygi
rabarbaru (pociętego na plasterki 1 cm),- 1 szklanka wody/mleka,- 2,5 szklanki
mąki (1,5 szklanki krupczatki; 1 szklanka pełnoziarnistej),- 0,5 szklanki
cukru brązowego(jak ktoś bardzo lubi słodkie to więcej),- 1/3 szklanki
oleju,- 3
jajka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1,5 garści
suszonej żurawiny,- 2 łyżki
kakao,- 3 łyżeczki
cynamonu.
Mąkę,
cukier,
cynamon i
proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. W drugiej przygotować mokre składniki (
olej, woda/mleko,
jajka) i zmiksować. Połączyć składniki mokre z suchymi, zmiksować. Dodać
rabarbar i
żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki
kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.