ßßß Cookit - przepis na Placki z batatów, fety i pora

Placki z batatów, fety i pora

nazwa

Wykonanie

Uuuu, zdenerwowałam się. Znalazłam fajne placki w książce:"A to tylko 100 kalorii". Miały być pieczone. Ale konsystencja przypominała jajecznicę i coś czułam w kościach, że to nie może się udać. Na próbę upiekłam (w dodatku dwa razy dłużej niż zakładano) trzy sztuki. Nie wyszły. Nadal pozostały jajecznicą. Do reszty masy wbiłam więc jajko, dodałam mąkę i usmażyłam na patelni, jak zwykłe ziemniaczane. Moje więc na pewno nie mają 100 kalorii ;)
Lista zakupów:
300 g słodkich ziemniaków (po prostu 1 bardzo duży ziemniak)
200 g sera typu feta (1 opakowanie)
200 g marchewki (4 średnie)
7 ząbków czosnku
por (biała i część jasnozielona)
3 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
1 jajko
2 łyżki mąki
Ziemniaka i marchew obrać. Pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zetrzeć na piure.
Por posiekać. Czosnek obrać. Całe ząbki zeszklić na odrobinie oliwy tak, aby zmiękły. Dodać do piure. Wsypać pietruszkę. Dodać pokruszoną fetę. Całą masę dobrze wyrobić ręką i doprawić solą i pieprzem.
Wbić jajko i dodać 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Lekko wilgotnymi rękami uformować placki (ale nie takie cieniutkie jak ziemniaczane tylko grubsze).
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć placki na rumiano.
Powinno wyjść ok. 12-15 placków.
Podawać z keczupem.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/07/Placki-z-batatow-fety-i-pora.html