ßßß Cookit - przepis na Hreczniaki z sosem grzybowym

Hreczniaki z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Pomysł wzięłam z książki "Nowoczesna kuchnia polska. Potrawy z kaszy i ryżu" Bikonta i Makłowicza.
Przepis trochę zmodyfikowałam, bo to co zaproponowali autorzy kupy się nie trzymało ;)
Lista zakupów:
250 g kaszy gryczanej
150 g białego sera
150 g parmezanu
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
olej
mój sos grzybowy:
garść suszonych grzybów
łyżka mąki
łyżka masła
śmietana 30%
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień ugotować je do miękkości. Wyjąć, posiekać, wywar zachować. Zrobić zasmażkę: mąkę wsypać na suchą patelnię, kiedy się lekko zrumieni, dodać masło. Wymieszać, dodać wywar, grzyby i na końcu śmietanę. Zmiksować.
Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z pokruszonym białym serem (w oryginale było zmielić, ale nie miałam ochoty rozkładać całego sprzętu) wbić jajka, dodać parmezan, masło, pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę ręką.
Panowie proponowali uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Ale masa nie kleiła się, więc wsypałam "na oko" tyle bułki, aby kotleciki dały się wyrobić w rękach.
Smażyć na gorącym oleju. Z podanych składników wyszło mi ok. 30 sztuk
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/02/Hreczniaki-z-sosem-grzybowym.html