Wykonanie
Od dłuższego czasu chodził za mną ajwar. Świetny przepis znalazłam u Kwiecienki :)Podaję link:http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/2009/06/Ajvar-ostry.htmlKwiecienka ma rację- ilu kucharzy, tyle wersji tego dania. Proporcje poszczególnych składników można zmieniać wg indywidualnych smaków. Ja najbardziej lubię wersję ostrą:)Lista zakupów :5 dużych
czerwonych papryk1 duży
bakłażan3 duże
pomidory7-8 ząbków
czosnkuoliwa2
cebulepapryczka chiliocet winnysól,
pieprz, słodka
czerwona paprykaPaprykę i
bakłażana pokroić na kawałki, posmarować
oliwą i zapiec 20 min. w 180 st. Ściągnąć skórę (wrzucić ją do foliiowego woreczka i potrząsnąć albo wrzucić na chwilę do zimnej osolonej
wody- skórka łatwo zejdzie).
Cebulę,
chili,
czosnek posiekać.
Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystko wrzucić do głebokiego rondla, dosypać wszystkie warzywa. Dodać
oliwę.Gotować aż warzywa będą miękkawe. Zmiksować. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką słodką, odrobiną
octu winnego.Pyszny dodatek do
mięs,
wędlin i
makaronów :)
Smacznego życzy
oliwek:)