ßßß Cookit - przepis na Ajwar

Ajwar

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu chodził za mną ajwar. Świetny przepis znalazłam u Kwiecienki :)
Podaję link:
http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/2009/06/Ajvar-ostry.html
Kwiecienka ma rację- ilu kucharzy, tyle wersji tego dania. Proporcje poszczególnych składników można zmieniać wg indywidualnych smaków. Ja najbardziej lubię wersję ostrą:)
Lista zakupów :
5 dużych czerwonych papryk
1 duży bakłażan
3 duże pomidory
7-8 ząbków czosnku
oliwa
2 cebule
papryczka chili
ocet winny
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Paprykę i bakłażana pokroić na kawałki, posmarować oliwą i zapiec 20 min. w 180 st. Ściągnąć skórę (wrzucić ją do foliiowego woreczka i potrząsnąć albo wrzucić na chwilę do zimnej osolonej wody- skórka łatwo zejdzie).
Cebulę, chili, czosnek posiekać. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystko wrzucić do głebokiego rondla, dosypać wszystkie warzywa. Dodać oliwę.
Gotować aż warzywa będą miękkawe. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, odrobiną octu winnego.
Pyszny dodatek do mięs, wędlin i makaronów :)
Smacznego życzy oliwek:)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/07/Ajwar.html