ßßß
Cookit - przepis na Halloweenowe pancakesy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Halloweenowe pancakesy
Składniki
Dynia
Cukier
Sól
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Wanilia
Gałka muszkatołowa
Cynamon
Jajko
Mleko
Ryż
Olej rzepakowy
Kakao
Banan
Polewa czekoladowa
Czekolada gorzka
Nabiał
Beza
Wykonanie
Pancakesy z
dynią
150 g
mąki
bezglutenowej (np. uniwersalnej lub do naleśników)3 łyżki
cukru
lub fruktozyszczypta
soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
bezglutenowego½ łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżka
cukru
z prawdziwą
wanilią
szczypta
gałki muszkatołowej
1 łyżeczka
cynamonu
2
jajka
ok. 300 g dyni250 ml
mleka
(użyłam
ryżowego
)1 łyżka
oleju rzepakowego
Kakaowo
-
bananowe
pancakesy150 g
mąki
bezglutenowej (np. uniwersalnej lub do naleśników)2 łyżki
cukru
lub fruktozyszczypta
soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
bezglutenowego½ łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżka
cukru
z prawdziwą
wanilią
2 łyżki
kakao
2
jajka
½ dojrzałego
banana
(rozgniecionego widelcem na purée)250 ml
mleka
(użyłam
ryżowego
)1 łyżka
oleju rzepakowego
Dodatkowo na
polewę czekoladową
1 tabliczka
czekolady gorzkiej
2–3 łyżki kremówki
przepis na ok. 10–12 małych pancakesówBezglutenowyZawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
Zamiast
mleka
możesz użyć
jogurtu
wymieszanego pół na pół z
wodą mineralną
, a polewę możesz zastąpić
syropem z agawy
lub
miodem
.Purée z dyni1. Umyj, obierz i oczyść pokrojoną
dynię
. 2. Pokrój miąższ na niewielką kostkę i włóż do durszlaka. 3. Do średniego garnka wlej ok. pół szklanki
wody
i zagotowujemy. 4. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać
wody
) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 5. Gotuj na parze 20–25 minut. 6. Ugotowaną
dynię
rozdrobnij widelcem lub przetrzyj przez sito. 7. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsącz
dynię
i gotowe. Do zrobienia pancakesów potrzebujesz 100 g uzyskanego purée.Pancakesy1. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki:
mąkę
,
cukier
,
sól
,
proszek do pieczenia
,
sodę
,
cukier waniliowy
i
przyprawy
. 2. W drugiej misce wymieszaj purée z dyni lub
banana
,
jajka
,
mleko
i
olej
. 3. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. 4. Smaż niewielkie pancakesy na rozgrzanej patelni z obu stron.Z
polewą czekoladową
postępuj jak w przepisie na muffinki z
mąki gryczanej
.
Słodka zupa z
kasztanami
i warzywami korzeniowymiGryczane muffiny z
bezami
Źródło:
http://bezokruszka.pl/halloweenowe-pancakesy
Przepisy powiązane
Babeczki czekoladowo-bananowe
Babeczki czekoladowo-bananowe
Babeczki czekoladowo-bananowe
Babeczki czekoladowo-bananowe
Babeczki czekoladowo-bananowe
Składniki powiązane (0)