Wykonanie
Bardzo często gotuję na kilka dni. Najlepiej sprawdzają się wtedy potrawy jednogarnkowe - smaki wszystkich składników mieszają się ze sobą przez ten czas i przenikają nawzajem. To danie jest bardzo sycące, ma w sobie nie tylko
mięso, ale również
ryż i warzywa.
Składniki (6 porcji):podwójny
filet z kurczaka25 dag
pieczarekduża
czerwona paprykamała puszka
kukurydzy2
cebule3 łyżki
przecieru pomidorowegopół kubeczka
śmietany 12%pół szklanki
ryżu1.5 - 2 l
bulionu(może być z kostki)
olejsól,
pieprz,
curry,
chili,
słodka papryka,
przyprawa do kurczakaCebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na
oleju, dodaję pokrojone w pół-plastry
pieczarki, duszę razem. Filety kroję w kostkę, dodaję do
pieczarek, doprawiam łyżeczką
przyprawy do kurczaka, duszę ok. 10 minut. Do gotującego się
bulionu wrzucam
mięso z
pieczarkami, pokrojoną w kostkę
paprykę,
ryż i
przyprawy - po pół łyżeczki
papryki i
curry, szczyptę
chili i
soli oraz
pieprzu do smaku. Gotuję, aż wszystkie składniki będą miękkie. Tuż przed końcem dodaję osączoną
kukurydzę. Zupę zaprawiam przecierem rozmieszanym ze
śmietaną, szczyptą
soli i odrobiną
wody. Zupę można podawać z
chlebem, ale myślę, że
ryż wystarczy jako dodatek.