Wykonanie
Powstał przypadkiem, wymyślony przez tatę AniTeraz ja dorzuciłam swoje trzy grosze.Składniki:rosół:
kurczak eco,
marchew,
pietruszka biała,
por,świeży lub suszony
lubczyk, opcjonalnie
cebula,
ziele angielskie,listek,
sól1/3 opakowania mrożonki Hortex (warzywa na patelnię z
bazylią i
tymiankiem – u nas muszą to być warzywa, które nie mają w składzie
zielonego groszku ani
ziemniaków czy
pomidorów,
przyprawy w saszetce nie
daję – nie ufam gotowym mieszankom)
koperekkawałek
mięsa drobiowego (może być z rosołu)Ugotować rosół (
Mięso zalewamy zimną
wodą, dodajemy
ziele angielskie i listek, po zagotowaniu
wody zbieramy szumowiny,
potem dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Solimy na końcu , dzięki temu uzyjemy mniej
soli :))Następnie do ugotowanego rosołu wrzucamy mrożonkę i gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy
koperkiem i miksujemy. Podajemy z
kaszą gryczaną bądź jakąś inną
kaszą.Podane proporcje dotyczą średniego rondelka. Ja nie gotuję specjalnie rosołu, robię ten sos, jak zostanie mi rosół z obiadu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do rosołu zamiast mrożonki świeżych warzyw, co kto lubi i na co ma czas
Sos jest bardzo naturalny, nie używam żadnych zagęstników typu
mąka czy
śmietana.