ßßß Cookit - przepis na Sos warzywno-mięsny

Sos warzywno-mięsny

Wykonanie

Powstał przypadkiem, wymyślony przez tatę Ani
Teraz ja dorzuciłam swoje trzy grosze.
Składniki:
rosół: kurczak eco,marchew,pietruszka biała,por,świeży lub suszony lubczyk, opcjonalnie cebula, ziele angielskie,listek,sól
1/3 opakowania mrożonki Hortex (warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem – u nas muszą to być warzywa, które nie mają w składzie zielonego groszku ani ziemniaków czy pomidorów, przyprawy w saszetce nie daję – nie ufam gotowym mieszankom)
koperek
kawałek mięsa drobiowego (może być z rosołu)
Ugotować rosół (Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i listek, po zagotowaniu wody zbieramy szumowiny, potem dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Solimy na końcu , dzięki temu uzyjemy mniej soli :))
Następnie do ugotowanego rosołu wrzucamy mrożonkę i gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy koperkiem i miksujemy. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jakąś inną kaszą.
Podane proporcje dotyczą średniego rondelka. Ja nie gotuję specjalnie rosołu, robię ten sos, jak zostanie mi rosół z obiadu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do rosołu zamiast mrożonki świeżych warzyw, co kto lubi i na co ma czas
Sos jest bardzo naturalny, nie używam żadnych zagęstników typu mąka czy śmietana.
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=269