Wykonanie
Mój tata uważa, że
ziemniaki powinna jeść stonka. Mój mąż natomiast, że jak rosół, to tylko w niedzielę. Moja mama je tylko
pomidory obrane ze skóry, a teściowa w ogóle nie je
malin. Wszyscy, w sobotę, zjedli
chiński rosół. Bardzo smakował!Porcja dla 5 osób:pół opakowania
makaronu Chow Mein (ok 120g)2 spore
piersi kurczaka200 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczylitr
bulionu z kurczakakawałek
imbiru wielkości kciuka1 łyżka
sosu sojowego1 szklanka
dymki pokrojonej w plasterki2 szklanki
kapusty pekińskiej (można zastąpić Bok Choy)1 szklanka
kiełków fasoli Mung1
marchew pokrojona w słupki5 łyżek
sezamu do posypania
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Bulion doprowadzam do wrzenia, wrzucam drobno pokrojonego
kurczaka. Dodaję
dymkę,
kapustę i
marchew. Całość gotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję starty drobno
imbir,
kiełki fasoli i świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy. Doprawiam
sosem sojowym i gotuję jeszcze około 10 minut. Podaję z
makaronem i posypuję
sezamem. Świetny nie tylko na niedzielę :)
