Wykonanie
Kuchnia azjatycka to obok włoskiej moja ulubiona, a już na pewno ulubiona kuchnia mojego lubego. Od kiedy mam w mieszkaniu ogromnego woka (naprawdę jest wielki) nie
mogę się oprzeć by nie tworzyć kolejnych kuchennych smakowitości.Składniki:* duża
pierś z kurczaka*
sos sojowy - jasny i ciemny* kilka ząbków
czosnku*
kiełki fasoli mung* 1-2
dymki* suszona
papryczka chilli peperoncino* świeża
papryczka chilli (u mnie prosto z krzaczka na parapecie <3 )* 1
marchewka* 1 duży
por* puszka
pędów bambusa* suszony
imbir** 1/4
kapusty pekińskiej*
mąka kukurydziana (ewentualnie ziemniaczana)
Makaron przygotowujemy wg przepisu - przelewamy zimną
woda i odstawiamy.
Mięso myjemy, kroimy w podłużne paski, obtaczamy w odrobinie
mąki z sosami sojowymi - odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa -
marchew w podłużne paski,
pora i papryczkę w talarki,
kapustę szatkujemy a
czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na woku
olej - smażymy
mięso, aż się zarumieni - przekładamy na talerz, dolewamy
oleju i wrzucamy warzywa: najpierw
chilli i
czosnek, po chwili
marchew, następnie
por,
cebulka,
pędy bambusa,
kiełki,
kapusta... wszystko chwile podsmażamy - doprawiamy odrobiną suszonego
imbiru,
sosem sojowym, na końcu wrzucamy
makaron, podsmażamy i podajemy!Smacznego!A.*jeśli mamy świeży to niewielki kawałek drobno kroimy i podsmażamy razem z
czosnkiem, nie dodajemy wtedy suszonego.