ßßß Cookit - przepis na Pasztecik jajeczno – pieczarkowy

Pasztecik jajeczno – pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, wyszperany w sieci przez mojego tatę i przez niego pierwszy raz wykonany. Od tamtej pory robi furorę wszędzie tam gdzie jest robiony. Na śwątecznym wielkanocnym stole obowiązkowy.
Składniki
10 jajek ugotowanych na twardo
25-30 dag pieczarek
duża cebula
4 łyżki groszku konserwowego z puszki
4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)
pęczek posiekanego szczypiorku
2 jajka surowe
3/4 szklanki bułki tartej
4 łyżki gęstej śmietany
1-2 łyżki majonezu („kielecki” lub „babuni”)
sól, pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki
Dodaję jeszcze czosnek (może być granulowany) i mnóstwo oregano.
Etapy przygotowania
1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formę keksówę (mniejszą lub większą – najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp… Smacznego !
źródło http://gotowanie.onet.pl/24519,ksiazka_przepis.html
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=89