Wykonanie
Przepyszny, wyszperany w
sieci przez mojego tatę i przez niego pierwszy raz wykonany. Od tamtej
pory robi furorę wszędzie tam gdzie jest robiony. Na śwątecznym wielkanocnym
stole obowiązkowy.Składniki10
jajek ugotowanych na twardo25-30 dag
pieczarekduża
cebula4 łyżki
groszku konserwowego z puszki4 łyżki żółtego
startego sera (niekoniecznie)pęczek posiekanego
szczypiorku2
jajka surowe3/4 szklanki
bułki tartej4 łyżki gęstej
śmietany1-2 łyżki
majonezu („kielecki” lub „babuni”)
sól,
pieprzkilka łyżek
oleju do smażeniatłuszcz i
bułka tarta do foremki keksówkiDodaję jeszcze
czosnek (może być granulowany) i mnóstwo
oregano.Etapy przygotowania1.
Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.2.
Pieczarki i
cebulę obieramy,
pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki,
cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
cebulę i
pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte
jajka, starty
żółty ser (niekonieczne),
groszek z puszki, posiekany
szczypiorek,
bułkę tartą,
majonez,
śmietanę i wbijamy
jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Formę keksówę (mniejszą lub większą – najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy
tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.4. Podajemy po przestygnięciu, np. z
sosem majonezowo-
śmietanowym ze
szczypiorkiem,
ketchupem itp… Smacznego !źródło http://gotowanie.onet.pl/24519,ksiazka_przepis.html