ßßß Cookit - przepis na Słodkie rozetki

Słodkie rozetki

nazwa

Wykonanie

I znowu smaków z dzieciństwa ciąg dalszy
zamówiłam sobie przyrząd do wypiekania rozetek – wczoraj dostarczono i dziś już wypróbowałam – zrobiłam córci furę ciasteczek. Na początku musiałam się przyzwyczaić do techniki, uregulować temperaturę tłuszczu a potem poszło sprawnie. Przepisów na rozetki jest cała masa. Na początek wykorzystałam ten dostarczony z przyrządem do rozetek.
Składniki :
szklanka mąki około 200g (mąka pszenna, żytnia lub inna),
1 lub 2 jajka,
1 szczypta soli,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
1 szklanka wody, (można dodać jedną łyżeczkę śmietany).
Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem, marmoladą.
Wykonanie :
1. Suchą foremkę umieszczamy w garnku, wlewamy olej do wysokości foremki, rozgrzewamy przez 2 minuty (olej nie powinien się zagotować, ok. 180°C
2. Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście, ale nie całą tylko do około 3/4 wysokości, usłyszymy charakterystyczne syczenie, a ścianki foremki pokryją się 2 milimetrową warstwą ciasta.
3. Gdy syczenie ustanie przenosimy foremkę do rozgrzanego oleju. Po zanurzeniu w gorącym oleju smażymy przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi delikatnie wyciągamy foremkę i smażymy rozetkę z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W między czasie foremka powinna być zanurzona w oleju, aby nie traciła temperatury.
4. Powtarzamy powyższe kroki aż do zużycia całego ciasta (od czasu do czasu ciasto należy zamieszać)
5. Do pieczenia należy używać dowolnego tłuszczu (nie używać margaryny ani masła)
6. Przygotowane ciasto nie powinno być za słodkie, ponieważ zawarty cukier może się przypalać.
7. Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek, żeby je odtłuścic, a następnie partiami przekładać na talerz.
8. Aby ciasteczka nie nasiąkały tłuszczem można dodać do ciasta sok z cytryny.
9. Rozetki można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem, marmoladą. Posypane cukrem pudrem i przełożone bitą śmietaną utworzą pysznego ptysia.
10. Aby zachować chrupkość rozetek należy przechowywać je w niezbyt szczelnym pojemniku. Pozostają chrupkie 2 do 3 dni. Można je podgrzewać ponownie w ciepłym piekarniku.
Przepisy alternatywne
Składniki na rozetki przyrządzane na słono lub ostro:
Jedna szklanka mąki 200g,
1 lub 2 jajka,
1 szklanka wody,
później przyprawy według własnego wyboru
(sól, pieprz, papryka, zioła, kumin, czarnuszka, płatki chilli, zioła prowansalskie oraz inne)
Składniki wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy. na słodko:
2 jajka
2 łyżki stołowe cukru
1 szklanka tłustego mleka
1 łyżka stołowa wanilii
1 szklanka mąki
1/4 łyżki stołowej soli
Ubić razem jajka, cukier, mleko i wanilię, następnie dodać mąkę i sól, ubijąjąc do połączenia wszystkich składników.
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
szczpta soli
1/2 łyżeczki cardamonu
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i cardamon. Dodać mleko, lekko rozbełtane jajka i wanilię. Dobrze wymieszać na gladka mase i zostawić aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1890