Wykonanie
I znowu smaków z dzieciństwa ciąg dalszyzamówiłam sobie przyrząd do wypiekania rozetek – wczoraj dostarczono i dziś już wypróbowałam – zrobiłam córci furę
ciasteczek. Na początku musiałam się przyzwyczaić do techniki, uregulować temperaturę tłuszczu a
potem poszło sprawnie. Przepisów na rozetki jest cała masa. Na początek wykorzystałam ten dostarczony z przyrządem do rozetek.

Składniki :szklanka
mąki około 200g (
mąka pszenna, żytnia lub inna),1 lub 2
jajka,1 szczypta
soli,płaska łyżeczka
cukru waniliowego,1 szklanka
wody, (można dodać jedną łyżeczkę
śmietany).Podawać z
cukrem pudrem,
bitą śmietaną, kremem,
marmoladą.Wykonanie :1. Suchą foremkę umieszczamy w garnku, wlewamy
olej do wysokości foremki, rozgrzewamy przez 2 minuty (
olej nie powinien się zagotować, ok. 180°C2. Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości
oleju i zanurzamy w cieście, ale nie całą tylko do około 3/4 wysokości, usłyszymy charakterystyczne syczenie, a ścianki foremki pokryją się 2 milimetrową warstwą ciasta.3. Gdy syczenie ustanie przenosimy foremkę do rozgrzanego
oleju. Po zanurzeniu w gorącym
oleju smażymy przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi delikatnie wyciągamy foremkę i smażymy rozetkę z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W
między czasie foremka powinna być zanurzona w
oleju, aby nie traciła temperatury.4. Powtarzamy powyższe kroki aż do zużycia całego ciasta (od czasu do czasu ciasto należy zamieszać)5. Do pieczenia należy używać dowolnego tłuszczu (nie używać
margaryny ani
masła)6. Przygotowane ciasto nie powinno być za słodkie, ponieważ zawarty
cukier może się przypalać.7. Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek, żeby je odtłuścic, a następnie partiami przekładać na talerz.8. Aby
ciasteczka nie nasiąkały tłuszczem można dodać do ciasta
sok z cytryny.9. Rozetki można podawać z
cukrem pudrem,
bitą śmietaną, kremem,
marmoladą. Posypane
cukrem pudrem i przełożone
bitą śmietaną utworzą pysznego ptysia.10. Aby zachować chrupkość rozetek należy przechowywać je w niezbyt szczelnym pojemniku. Pozostają chrupkie 2 do 3 dni. Można je podgrzewać ponownie w ciepłym piekarniku.Przepisy alternatywneSkładniki na rozetki przyrządzane na słono lub ostro:Jedna szklanka
mąki 200g,1 lub 2
jajka,1 szklanka
wody,później
przyprawy według własnego wyboru(
sól,
pieprz,
papryka,
zioła, kumin,
czarnuszka,
płatki chilli,
zioła prowansalskie oraz inne)Składniki wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy. na słodko:2
jajka2 łyżki stołowe
cukru1 szklanka tłustego
mleka1 łyżka stołowa
wanilii1 szklanka
mąki1/4 łyżki stołowej
soliUbić razem
jajka,
cukier,
mleko i
wanilię, następnie dodać
mąkę i
sól, ubijąjąc do połączenia wszystkich składników.1 szklanka
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
cukruszczpta
soli1/2 łyżeczki
cardamonu1 1/2 szklanki
mąki2
jajkaW dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i
cardamon. Dodać
mleko, lekko rozbełtane
jajka i
wanilię. Dobrze wymieszać na gladka mase i zostawić aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut.
