Wykonanie
Choć i burrito i guacamole wywodzą się z Meksyku, to jednak przypisywane są kuchni Tex - Mex czyli teksaskiej. Nie jest to danie super szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli stawia się na własne tortille. Z braku czasu śmiało można wykorzystać gotowe, które bez problemu znajdziemy w każdym markecie. Frajda ze smażenia własnych jest jednka niezastąpiona :)

Składniki na 4 duże burritos:500 g
mięsa wołowego1 średnia,
czerwona cebula, drobno pokrojona2 sparzone i obrane ze skórki
pomidory, drobno pokrojone1 puszka
czerwonej fasoli (oryginalny przepis
mówi o czarnej, ale jest dość trudno dostępna)2 ząbki
czosnkuolej słonecznikowy do smażeniaszczypta suszonej
czerwonej chillisól i
pieprz do smakuGuacamole:2 duże, dojrzałe
awokado1/2 średniej,
czerwonej cebuli1 średni
pomidor1 ząbek
czosnkusok z 1/2
limonkigarść świeżej
kolendrysól morskaTortille:1 szklanka
mąki pszennejszczypta
soli do smaku2 łyzki
oliwy z oliwek (może być pomace)1/2 szklanki gorącej, przegotowanej
wody+ kwaśna
śmietana posypana
słodką papryką (do podania)Składniki na tortille łączę, ciasto ugniatam (powinno lekko kleić się do rąk), przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut. Po tym czasie, dzielę na 6 części, każdą rozwałkowuję na kilkumilimetrowy placek.Wrzucam na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!). Placki powinny, po obu stronach, przyrumienić się na brązowo i wypełnić pęcherzykami powietrza (powinno to zająć około pół minuty na każdą stronę placka). By utrzymać ich ciepło trzymam gotowe tortille w lekko nagrzanym piekarniku (około 80 stopni)Wszystkie składniki burrito podsmażam osobno (najpierw
mięso a
potem, na wytopionym z niego tłuszczu,
cebulę z
czosnkiem.
Pomidory i
fasolę - z osobna - na
oleju).
Pomidory powinny przybrać konsystencję sosu. Wszystkie składniki łączę, doprawiam
chili,
pieprzem i
solą i lekko podsmażam przez około minutę.
Awokado obieram ze skórki, pozbywam pestek i rozgniatam widelcem.
Cebulę i
pomidor drobno kroję,
czosnek przeciskam przez wyciskarkę i dodaję do reszty. Skraplam
sokiem z limonki, dodaję
kolendrę i
sól. Wszystko razem miksuję blenderem na gładki sos.Nadzienie kładę na środek tortilli, zawijam najpierw dolną krawędź a
potem boczne (z góry burrito powinno zostać otwarte). Podaję z guacamole i kwaśną
śmietaną.
