Jesień to najlepszy czas na dynię i nie można się oczywiście obejść bez dyniowej zupy. W tym roku zupa z dyni po tajsku.Potrawy z dyni dostarczają nam cennego, pomarańczowego betakarotenu, który jako silny antyutleniacz działa antyrakowo, przeciwdziała powstawaniu chorób serca, wzmacnia oczy. Tak więc, marchewki, dynie i cukinie to nasi sprzymierzeńcy.Składniki:1 dynia piżmowa1 por1 łyżeczka utartego świeżego imbiru1 łyżka pasty czerwonego curry1 szklanka gęstego mleka kokosowego1 łyżka soku z cytrynybulion warzywnysól, pierz, garam masala1 ziemniak1 marchewkanatkakolendry (cilantro)Wykonanie:Dynię i warzywa obieramy ze skórki, kroimy i zlewamy bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy aż będą miękkie.Doprawiamy pod koniec gotowania dodając mleko kokosowe.Miksujemy w blenderze. Przed podaniem posypujemy kolendrą.Można podawać np. z razowymi grzankami. Pycha!