Wykonanie

Czy wiecie ile dobra drzemie w tych małych czerwonych ziarenkach?
SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych źródeł
białka roślinnego. Zawiera także witaminy z grupy B, PP i beta-karoten. Obecne w niej wapń i fosfor to ważny budulec dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny, bowiem wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnoszeniu poziomu hemoglobiny. Dzięki sporej zawartości błonnika,
daje przyjemne uczucie sytości i znajduje zastosowanie w każdej diecie redukującej poziom tłuszczu i glukozy. Nasiona mają niski indeks glikemiczny, są zatem sprzymierzeńcem diety cukrzycowej.
Soczewica korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na
serce i krążenie, oraz obniża poziom cholesterolu.
Soczewica występuje w 3 kolorach: czerwonym,
żółtym i zielonym. Każda z nich ma inne właściwości i trochę inaczej się gotuje. Najszybciej przygotowuje się
soczewicę czerwoną, bo wystarczy około 15 minut.Warto pamiętać, by solić ją dopiero po ugotowaniu, gdyż wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie nasion, co wpłynie na walory smakowe.Nic
dziwnego, że przysłowiowa miska
soczewicy coraz częściej gości na naszych stołach. To cenne urozmaicenie naszego pożywienia. W Niemczech zupa z
soczewicy jest niezwykle popularna, na równi z kartoflanką to niemal zupy narodowe.Zupa, którą przedstawiam jest niezwykle prosta, pożywna i naprawdę smaczna. Dzięki dodatkowi
imbiru silnie rozgrzewająca. Po ostatnich porządkowych pracach ogrodowych w tym roku uratowała mnie przed przeziębieniem.A tak nam smakowała, że robiłam ją dwa
razy z
rzędu. Naprawdę polecam!

Składniki na 4 porcje:1
por3 średnie
marchewki40 g świeżego
imbiru400 ml
mleka kokosowego400 ml
bulionu warzywnego150 g
czerwonej soczewicy (niecała szklanka)1-2 łyżeczki pasty
currysól,
pieprzdo przybrania - listki
kolendry,
szczypiorekWykonanie:Wypłukać
por i pokroić w 2 cm paski. Umytą, obraną
marchew pokroić w krążki.
Imbir obrać i pokroić w maleńką kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie.Wszystkie przygotowane składniki umieścić w garnuszku i na średnim ogniu gotować 15-20 minut. Na końcu posolić. Smacznego!Przepis pochodzi z magazynu"Meine Familie&Ich" 12/2013porcja to 180 kcal, zawiera 51 g węglowodanów, 12 g
białka, 2 g tłuszczu.