ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Hop, hop! Wiosenko, gdzie jesteś?
Nie wiem jak u Was, ale u mnie lato. Lato na całego!
Czekam na weekend i odpalam swój rower. Później podkładam poduszkę pod 4 litery i śmigam przed siebie!
Obowiązkowo pierwszym punktem do zaliczenia na rowerze będzie rynek i zakup świeżych warzyw. Dawno już nie jeździłam z pełnym koszykiem...
A odnośnie samego roweru. Pamiętacie swój "pierwszy raz" na rowerze? Moja pierwsza bryka to czerwony SMYK, który ktoś bezczelnie mi ukradł, jak miałam jakieś 6-7 lat z półpiętra.
Pamiętam kij doczepiony do tyłu roweru i tatę biegającego za mną, który pilnował, abym trzymała pion.
Któregoś razu jechałam z wiatrem we włosach krzycząc ile sił w płucach, aby w końcu mnie puścił. Jak przejechałam jakieś 100 metrów i zorientowałam się, że tata już dawno mnie nie trzyma wywinęłam orła...Następnym razem, jak mnie puścił pognałam już prze d siebie dumna, że mi się udało!
Pamiętam też jazdę na bagażniku z moim bratem oraz błaganie mojego pierwszego "chłopaka" (lat 8), aby dał mi się KARNĄĆ na swoim BMXie. Chłopak głupi nie był i wiedział, jak wykorzystać okazję- w zamian zażądał buziaka, a ja uległam...;)
Macie jakieś ciekawe historie związane z rowerem? Podzielcie się nimi koniecznie!
A teraz zapraszam na pyszną, kremową zupę z dyni.
Na świeżą dynię musimy jeszcze trooooochę poczekać, ale mrożona również się nadaje.
Składniki na porcje dla 2-3 osób:
400g pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona)
3 kostki domowego bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
0,5 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku do smaku
kilka gałązek/ łodyżek (???) świeżej kolendry
pestki dyni
Kostki mrożonego bulionu warzywnego, lub 1/3 szklanki świeżego bulionu wlewamy do garnka. Po podgrzaniu dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę i gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Garnek ściągamy z ognia i studzimy przez chwilę. Całość blendujemy na gładki krem razem z kolendrą. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Dekorujemy pestkami dyni uprażonymi na patelni.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/04/krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym.html