Wykonanie
Użyłam do tej pasty dość nietypowe składniki ale jak jest ciepło i lato za pasem to warto zrobic coś nie wymagającego zbyt wwielkiego wysiłku, smacznego a dla niektórych przypominającego smak śródziemnomorskich
krajów.
Karczochy to jadalny kawiat pochodzący z
krajów śródziemnomorskich. Niskokaloryczny i posiadający unikalne właściwości lecznicze wykorzystywany do leczenia głównie wątroby, problemach z woreczkiem żółciowym również działa detoksykacyjne i odtruwająco.
Kapry należą do klasyki śródziemnowmorskich smaków. Mają dość ostry smak coś w rodzaju
musztardy i
czarnego pieprzu. Doskonale pasują do przypraw kuchni włoskiej i rożnego rodzaju sałatek. W moim wydaniu wkomponaowałam je do pasty do
chleba.Pasta jest lekka, smaczna i pełna samku w połączniu ze
szczypiorkiem i
awokado.Składniki:1 słoiczek
karczochów (odcedzone z
wody)2 łyżki
kaparów1 pęczek
szczypiorku1 lub 2 łyżki
majonezu sojowego lub innego
majonezu bez
jajek1
awokado (obrane z skórki i bez pestki)garść
szpinakuWszystko pokroić i wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem ziołowym.


karczochy i
kapary