Wykonanie
Jeśli
śledzicie nasz profil na Facebooku to na pewno wiecie, ze bierzemy udział w organizowaniu wydarzenia „W 2016 nauczę się gotować”. Akcja ma na celu zachęcenie jak największej ilości osób do domowego gotowania :) Na stronie wydarzenia co tydzień mamy inny wątek przewodni, z którym pojawiają się przepisy na dania proste, ale bardzo smaczne :) W tym tygodniu tematem są
jajka. Nasza propozycja na ten niezwykle uniwersalny produkt to
jajka zapiekane w
awokado. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i oczywiście na stronę całej akcji :)

Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 2Składniki:1
awokado2 malutkie
jajkaszczypiorekPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólAwokado przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę. Możemy jeszcze delikatnie wybrać nieco miąższu. Następnie delikatnie wbijamy
jajka. Z pewnością zostanie nam nadmiar
białka. Tak przygotowane
awokado wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 minut. Obserwujemy
jajka, idealnie jeśli zetnie się
białko, ale
żółtko pozostanie chociaż częściowo płynne. Wyciągamy, obsypujemy
solą i
pieprzem oraz posiekanym
szczypiorkiem. Poddajemy na ciepło. Smacznego :)



