Wykonanie
Nikt, ale to nikt nie spodziewał się, że z
kaszy jaglanej wyjdą tak dobre
lody!
Kasza musi być dobrze ugotowana, a reszta to już sprawa dobrego blendera i dodatków.
Składniki –
Lody waniliowe z
kaszy jaglanej:1 szkalnka ugotowanej
kaszy jaglanej2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
mleka migdałowego4 łyżki
oleju kokosowegoszczypata
soli5 łyżek
brązowego cukru (można więcej, wedle gustu)1 łyżeczka
wanilii1/2
brzoskwini (może być z puszki)Wykonanie –
Lody waniliowe z
kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną gotujemy aż będzie zupełnie miękka, w następujących proporcjach: 1 część
kaszy, 3.5 części
mleka roślinnego.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo gładką masę.Zmiksowaną masę wylewamy do naczynia w takiej ilości, by uzyskać warstwę ok. 5 cm grubości.Naczynie z masą wstawiamy do zamrażalnika.Co ok. 30 min mieszamy zamarzającą masę widelcem. Robimy tak aż uzyskamy jednolitą, zamrożoną konsystencję
lodów.Tak przygotowaną masę
lodową możemy trzymać w zamrażalniku, w zamkniętym pojemniku i użyć w każdej chwili. Po wyjęciu z zamrażalnika można zamrżone kawałki wrzucić do blendera, chwilę zmiksować i natychmiast podawać.Zapewniam, pycha!Składniki – Placek
śliwkowy (porcja dla 4 osób)15
śliwek bez pestek1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
orzechów włoskich3 łyżki zmielonych
migdałów1/3 szklanki
mąki razowej pszennej lub orkiszowej1/3 szklanki
oleju kokowoswego lub każdego innego1/2 łyżeczki
soli1/3 lub 1/4 szklanki
brązwego cukru lub
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu lub
cardamonupłatki migdałowe do dekoracji1. Do robota kuchennego wsypujemy
orzechy włoskie i pulsacyjnym przyciskiem siekamy je na drobne kawałki.2. Dodajemy
płatki owsiane,
olej,
mąkę,
cukier migdały,
sól,
cynamon i delikatnie mieszamy używając pulsacyjny przycisk.3. Po wymieszaniu, część ciasta dajemy na spód blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, układamy wypestkowane połówki
śliwek, przykrywamy resztą ciasta posypując na wierzchu
płatkami migdałowymi (można jeszcze posypać na wierz 2 łyżkami
cukru wtedy fajnie zapieka się na chrupiąco).4. Pieczemy w temperaturze 375F (ok. 180C) przez 30-40 min.